Nicaranima/Nicaranimus

Waarom staan sommige mensen op de achterste benen als de HEMA besluit geen kledinglabels meer te gebruiken met daarop ‘jongen’ of ‘meisje’? Waarom maken we ons druk over genderneutrale toiletten, terwijl we thuis ook allemaal naar dezelfde wc gaan?

In Nicaragua, waar de Stedenband actief is, gebeurt er van alles op het gebied van gender. Zo speelt ‘machismo’ een grote rol en vinden er femicides plaats: vrouwen worden vermoord simpelweg omdát ze vrouw zijn. Homoseksuelen manifesteren zich vaak heel vrouwelijk: zo lijkt het voor de overgrote meerderheid makkelijker te accepteren. Tegelijkertijd lijkt transgenderschap binnen de LGBT-gemeenschap relatief veel voor te komen.
Veel dingen in ons leven koppelen we aan gender en man/vrouw rollen of gedragingen. Maar verlies je je identiteit als je niet in een hokje wilt passen of levert dat jou juist als mens veel op? Kortom: welke rol speelt gender in ons leven en onze maatschappij? En hoe ga je om met de verwarring die gender-onderwerpen soms oproepen? In de expositie Nicaranima/Nicaranimus willen we juist die verwarring laten voelen, zodat je aan het denken wordt gezet over jouw kijk op gender en seksuele diversiteit.

De expositie Nicaranima/Nicaranimus toont de prachtige transgenderportrettenreeks Anima/Animus van schilder Bas Nijenhuis, indringende portretten uit de reeks Preferred Pronouns van filmer en fotograaf Koen Suidgeest, foto’s uit het leven van de LGBT-gemeenschap in Nicaragua, en snapshots van het werk van de LGBT-belangenorganisatie Modiversex in San Carlos, Nicaragua.

De expositie wordt geopend op maandag 27 mei 2019 om 20.00 uur met een paneldiscussie. We nodigen je graag uit in gesprek te gaan met Bas Nijenhuis (schilder van de portretten), Veerle Ros (één van de modellen) en Koen Suidgeest (filmer/fotograaf) en zo deel te worden van de verwarrende wereld van gender en diversiteit.

De expositie en de opening zijn gratis te bezoeken. Op de openingsavond is de voertaal Engels. Indien nodig wordt er ter plekke vertaald.

English? See: English version flyer Nicaranima/Nicaranimus