Nieuws

Met onderstaand zoeksysteem kunt u nieuwsberichten op onderwerp of datum zoeken. 

Archief

Alle nieuwsberichten uit de categorie 'Ruimtelijke Ordening'

Start werkzaamheden kanaal in december

17 september

De werkzaamheden voor de aanleg van een interoceanisch kanaal in Nicaragua zullen in december 2014 van start gaan met de aanleg van een haven aan de Pacifische kust, zo heeft een officiële bron bevestigd. ‘In december zullen we beginnen met de aanleg van het Grote Kanaal, natuurlijk eerst met de havens. Voor Nicaragua gaat hiermee een langgekoesterde wens in vervulling, want het kanaal is erg belangrijk voor het land. Eerst wordt aan de kant van de Stille Oceaan de noodzakelijke infrastructuur aangelegd, om vandaaruit verder te werken', aldus de heer Telémaco Talavera, lid van de overheidscommissie voor het Grote Kanaal.

Doel van het kanaal door Nicaragua is een verbinding tussen de Grote Oceaan en de Caribische Zee tot stand te brengen door middel van een waterweg die drie keer zo groot is als het Panamakanaal. Volgens het Chinese bedrijf HKND Group, concessiehouder van het project, omvatten de werkzaamheden onder meer de aanleg van wegen, twee havens, een vliegveld, een kunstmatig meer, twee sluizen, een resort, een vrijhandelszone, cement- en staalfabrieken. Talavera benadrukt dat er nu al meer dan duizend professionals uit verschillende sectoren aan het werk zijn om ervoor te zorgen dat het project eind 2014 van start gaat en in 2019 klaar is.

Lees meer

Nicaragua presenteert route interoceanisch kanaal

08 juli

Na diverse haalbaarheidsstudies preseteerden de Commissie voor het Grote Kanaal en de HKND Group, de Chinese concessiehouder van het project, gisteren de route voor het interoceanisch kanaal dat in Nicaragua aangelegd zal worden.
Verwacht wordt dat de komende dagen alle details bekend worden via een enorme mediacampagne.
Op dit moment is bekend dat in december 2014 de eerste werkzaamheden zullen starten.

NA 2014 route Kanaal definitief
Bron: El Nuevo Diario, route interoceanisch kanaal

Lees meer

Inauguratie nieuwe brug over Río San Juan

29 februari

Morgen zal de Nicaraguaanse president Daniel Ortega, samen met de Japanse ambassadeur en de Minister van Transport en Infrastructuur, de eerste steen leggen ten behoeve van de nieuwe brug "Santa Fe" die van San Carlos, Nicaragua naar de gemeenschap Las Tablillas in Costa Rica zal lopen. Het hele gebeuren kan rechtstreeks gevolgd worden op de nationale radio en tv.

Naar verwachting zal de brug 362 meter lang worden en een maximale hoogte van 40 meter hebben, zodat alle vaartuigen eronderdoor kunnen varen.
De verwachting is dat de brug de handel tussen de twee landen zal bevorderen en een impuls zal geven aan de toeristenstroom naar de regio Río San Juan.

Lees meer

Avenida de la Solidaridad schiet al aardig op!

07 juni

Het stukje weg dat de oude stadskern van San Carlos zal gaan verbinden met de hoofdweg vanuit Managua, wordt op dit moment aangelegd.
Het gaat om een stuk van 2,2 kilometer dat geëgaliseerd en verhard moet worden.

NA 2011 avda solidaridad 1

De hoofdweg vanaf Managua is jaren een belangrijk obstakel geweest in de bereikbaarheid van San Carlos. De weg was maar verhard en goed begaanbaar tot aan de plaats Acoyapa in de regio Chontales (ten noorden van 'onze' regio Río San Juan). Al jaren werd er gepraat over de verbetering van de weg en het verharden ervan tot aan San Carlos.

NA 2011 avda solidaridad 2

De verharde weg tussen Managua en San Carlos is bijna een feit. De weg is al een stuk verbeterd en met een goede 4-wheeldrive is de reistijd, volgens de burgemeester van San Carlos, inmiddels gehalveerd. Later dit jaar moet het hele traject klaar zijn.

Lees meer

Presentatie duurzame wijkontwikkeling Nicaragua

07 april

Op 15 april a.s. organiseert de Stedenband een presentatie- en discussieavond over (duurzame) wijkontwikkeling in Nicaragua. De sprekers zijn Jan Bredenoord en Henk Boldewijn.

Jan Bredenoord heeft als planoloog en stedenbouwkundige de Stedenband Utrecht-León gedurende vele jaren geadviseerd bij het wijkontwikkelingsproject León Zuidoost. Hij zal een presentatie geven over zijn ervaringen tijdens dit project.
Henk Boldewijn is medeoprichter van Architectenbureau KAW en bestuurslid van Stichting Netwerk San Carlos. Hij zal vertellen over het woningbouwproject Linda Vista 2 en het oprichten van een grondbedrijf in San Carlos.

PROJECTEN RO_01 eerste 50 woningen
De eerste 50 woningen van Linda Vista 2, San Carlos.

Lees meer

Bestuurlijk werkbezoek Nicaragua

21 maart

Vandaag is een Groninger delegatie, bestaande uit een vertegenwoordigster van de Bestuursdienst en twee leden van het Netwerk San Carlos, naar Nicaragua afgereisd om deel te nemen aan een bestuurlijk werkbezoek dat door het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland Nicaragua en VNG wordt georganiseerd. Voor het tot stand brengen van het programma is er nauw samengewerkt met de Nederlandse Ambassade in Nicaragua.

De reis staat in het teken van de uitslagen van de verkiezingen voor burgemeesters en raadsleden van november jl. In een aantal gemeenten is de uitslag omstreden. De bestuurlijke delegatie zal mogelijk ontvangen worden door president Ortega en zijn vrouw.

Lees meer

Bouw van markthal vordert gestaag

04 september

De markthal in San Carlos, die in november 2006 grotendeels werd verwoest door brand, wordt op dit moment herbouwd. San Carlos houdt ons via foto's op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden.

Lees meer

Bouw van nieuwe markthal in volle gang!

28 juni

In november 2006 brandde een groot deel van de markthal in San Carlos af. Een strop voor veel kleine handelaren, voor wie de markt hun enige inkomstenbron is.

Lees meer

Gemeente Groningen steunt herbouw markt San Carlos

24 april

Op woensdag 18 april jl. ontving voorzitter Gerrit Zock van de Stedenband een cheque uit handen van wethouder De Vries voor de herbouw van de markt in San Carlos. De cheque heeft een waarde van € 15.385,- en zal via het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland Nicaragua (LBSNN) worden verdubbeld.

Lees meer

Eindelijk geld voor weg Acoyapa-San Carlos!

12 april

Het Nicaraguaanse parlement heeft op 22 maart twee leningen goedgekeurd die door de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank (BID) worden verstrekt. Een van de leningen betreft de aanleg van de weg van Acoyapa (in de regio Chontales) naar San Carlos.

Lees meer

Japans onderzoek mogelijkheid brug over Río San Juan

15 maart

Eerder deze maand bezocht een Japanse delegatie het gebied Río San Juan met als doel een eerste onderzoek te doen naar de mogelijkheid een brug te bouwen over de Río San Juan om zo Nicaragua met Costa Rica te verbinden.

Lees meer

Nederlandse Ambassade steunt markt San Carlos na brand

19 december

Op 26 november heeft er in de markthal van San Carlos een flinke brand gewoed. De brand verwoestte 31 marktplaatsen, bijna de helft van het totaal.

Lees meer

Derde golftoernooi voor huizenproject

03 oktober
Afgelopen vrijdag 29 september organiseerde het
Netwerk San Carlos haar derde golftoernooi. De opbrengst van de dag is bestemd voor de aanleg van de infrastructuur in de nieuwe wijk Linda Vista #2, waarvan de bouw onlangs is begonnen.
Het toernooi bracht een bedrag van € 11.500,00 op!

Lees meer

Bouw wijk Linda Vista #2 van start!

13 juli

Vorige maand is in San Carlos begonnen met het grondwerk voor de bouw van de nieuwe wijk Linda Vista #2. 

Lees meer

Grote veranderingen in San Carlos!

31 oktober
Tijdens het Europees Overleg dat van 21 tot en met 23 oktober jl. in de Duitse stad Erlangen werd gehouden, hield de burgemeester van San Carlos, Marisol McRea, een presentatie over de actuele situatie in onze zusterstad. Door middel van diverse foto's werd een beeld geschetst van het werk dat tijdens haar, nog korte, regeringsperiode is uitgevoerd.

Lees meer

Ook Ballast Nedam steunt San Carlos met computers

15 september

In navolging van woningcorporatie Nijestee heeft Ballast Nedam, dat ook participeert in het 100-huizenplan, nog eens ca. 30 computers gedoneerd aand de Stedenband.

Lees meer

Weg naar San Carlos dreigt 15 kilometer verderop te komen

04 augustus

Al jarenlang vechten de inwoners van San Carlos voor de aanleg van de weg Acoyapa-San Carlos-Las Tablillas (bij Costa Rica).
De huidige regering stelde een aantal plannen op voor wegaanleg en -verbetering in heel Nicaragua, waaronder deze weg.

Lees meer

Haringparty levert € 15.000 en voetbalshirtjes op

02 juni

De door het Netwerk Woningen voor San Carlos georganiseerde Haringparty voor San Carlos heeft maar liefst € 15.000 opgebracht.

Lees meer

Swingfeest 100 huizen voor San Carlos groot succes

08 mei

Het door de Groninger woningcorporatie Nijestee op 28 april jongstleden georganiseerde Swingfeest ter ondersteuning van het 100 huizen voor San Carlos project is een groot succes geworden.

Lees meer

Babyhuisproject ondersteund op bevrijdingsmarkt

08 mei

De Stedenband heeft tijdens het bevrijdingsfestival gedurende de gehele dag in het Stadspark acte de présence gegeven op de jaarlijkse infomarkt.

Lees meer