Nieuws

Met onderstaand zoeksysteem kunt u nieuwsberichten op onderwerp of datum zoeken. 

Archief

Alle nieuwsberichten uit de categorie 'San Carlos'

San Carlos na orkaan Otto

28 november

Nu de rust weer enigszins is teruggekeerd in San Carlos na orkaan Otto, proberen we de balans op te maken. Gisteravond hadden we contact met Frank Ochomogo, één van onze contacten in San Carlos. Hij stuurde ons bijgevoegde foto's.

NA 2016otto 1
Afgeknapte radiomast

NA 2016otto 2
Afgewaaid dak

NA 2016otto 3
Kapotte elektriciteitsmasten, boom op hek school Sagrado Corazón

NA 2016otto 4
Solentiname

NA 2016otto 5
Solentiname

Lees meer

Fijne sfeer bij Fiesta Nica

29 juni

Op 19 juni vierden we met de Groningers ons Fiesta Nica: 30 jaar vriendschap tussen Groningen en San Carlos vervat in een feest voor jong en oud.

NA 2016 FN 4

De kinderen vermaakten zich met ballen gooien in de prachtige Nicaraguaanse vogel, piñata slaan en maskers maken of dichtten vrijelijk met stadsdichter Kasper Peters.

NA 2016 FN 3


Voor Nicaraguaanse muziek en prachtige liedjes zorgden Frank Torres, Rob Zwaving en Gorkis Rivas. Laatstegenoemde, ook wel bekend in Groningen als 'el Bachatero', gaf ook nog een geweldige bachataworkshop.

NA 2016 FN 1
Frank Torres (l) en Rob Zwaving

Lees meer

Jubileumprogramma online!

19 januari

Nieuwsgierig naar onze activiteiten en plannen voor het jubileumjaar? Neem dan eens een kijkje op onze speciale jubileumpagina.

De pubquiz, kunstworkshops, een foto-actie bij winkeliers, een feest, een minicongres...dat, en andere plannen passeren de revue.

Jubeljaar 2016 3
Kunstworkshop

Lees meer

Dansworkshops Salsa en Reggaeton 23 januari

06 januari

Na het grote succes in mei 2015, organiseren we zaterdag 23 januari voor de tweede keer een spetterende dansworkshop. Dit keer staan Salsa en Reggaeton centraal.

Ook dit jaar staat de activiteit in het teken van ons sportproject in San Carlos: de gehele opbrengst zal ten goede komen aan zwemlessen of voetbaltraining aan kinderen en jongeren in onze zusterstad.

DANS Flyer 2016

Lees meer

Nieuwe ¡Enlace! online

09 december

Vanaf vandaag is de nieuwste ¡Enlace! weer online te lezen.
In dit nummer vooral aandacht voor de werkbezoeken die hebben plaatsgevonden.
Ook vertelt Rosa Lammerts over haar avonturen, samen met Anouk Tuininga, als coschapper in San Carlos.

Lees meer

San Carlos maakt zich op voor watercarnaval

29 september

Van 6 tot en met 17 oktober gaat de Stedenband op werkbezoek naar Nicaragua. Centraal staan de projecten en activiteiten die plaatsvinden in het kader van de stedenbandrelatie, zoals op het gebied van sport, huiselijk geweld, water, coschappen, fair design, LGBT, microkrediet en toerisme.

En we vallen ook met onze neus in de boter, want San Carlos maakt zich op voor het zevende watercarnaval!
Het feest vindt plaats op dinsdag 13 oktober en is bedoeld ter promotie van San Carlos en de regio Río San Juan als aantrekkelijke toeristische trekpleister.

NA 2015 watercarnaval 2
Een van de boten tijdens het watercarnaval 2014

NA 2015 watercarnaval 3
Een pop die gemaakt is voor het carnaval van dit jaar

Voor San Carlos is het een dubbele feestdag, omdat men die dag ook de aanval vanaf Solentiname op de kazerne van San Carlos herdenkt.

Lees meer

4 Mijl San Carlos weer succes!

10 juni

Afgelopen zondag werd in San Carlos alweer de vierde editie van de Sancarleense 4 Mijl georganiseerd, dit keer door één van onze kersverse sportcoördinatoren: Luis Orozco.

In totaal 136 deelnemers trotseerden de tropische warmte om de felbegeerde hoofdprijzen (4 fietsen) in de wacht te slepen.

NA 2015 4Mijl SC 1

Lees meer

Stedenbanddocumentaire '9107 KM' online!

20 april

Na het grote succes van de première tijdens Cineragua en de uitzending van onze mooie film op OOG TV is het nu hoogste tijd voor een link op internet.

Altijd al willen weten wat we er allemaal in San Carlos gebeurt in het kader van de stedenbandrelatie? Klik dan hier.

CINE still Marga Malecon

 

Lees meer

Seksuele diversiteit en LGBT in Nicaragua

13 april

Op donderdagavond 30 april organiseren we een thema-avond over seksuele diversiteit en LGBT-rechten in Nicaragua.
U bent van harte welkom daarbij aanwezig te zijn.

We zijn er trots op om dr. Ron Holzhacker van de RuG als spreker te mogen ontvangen. Daarnaast zullen we een korte film van Marga Hoijtink laten zien over haar belevenissen met de belangenorganisatie Modiversex in San Carlos. Zij liep in november een dag met hen mee.

NA2015 thema-avond LGBT foto
Filmer Marga Hoijtink (r) op huisbezoek met Modiversex


De avond is vrij toegankelijk voor iedereen.

Wanneer? Donderdagavond 30 april

Hoe laat?  20.00 uur (inloop 19.45 uur)

Waar?       Bovenzaal van Land van Kokanje, Oude Boteringestraat 9

Meer informatie? Volg deze link.

Lees meer

Nieuwe editie Cineragua 12 maart 2015

02 februari

Met trots presenteren we de nieuwe editie van Cineragua, onze filmavond over Nicaragua.
De avond vindt plaats in Groninger Forum.

Dit jaar gaat de speciaal voor ons gemaakte Stedenbandfilm '9107 KM' in première. Filmmaakster Marga Hoijtink filmde het leven in onze bijzondere zusterstad.

CINE still 3 Marga

Kasper Peters, stadsdichter voor 2015 en 2016, schreef voor deze editie een speciaal gedicht en brengt dat op de avond ten gehore, samen met enkele gedichten die zich in Groningen afspelen.

Tot slot kunt u genieten van de bekroonde documentaire Dreaming Nicaragua van Marcelo Bukin.

Tijdens de avond is er een speciale loterij met Nicaraguaanse prijzen.

 

Lees meer

Laatste ¡Enlace! van 2014 online

17 december

Deze week ligt de nieuwste ¡Enlace! weer bij onze lezers op de mat. Dit keer staat de editie geheel in het teken van seksuele diversiteit.

Benieuwd wat er in San Carlos wordt gedaan op het gebied van rechten van homoseksuelen, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders (LGBT's)? Neem dan een kijkje in ons blad!

Lees meer

Nieuw verhaal van Marrigje Meijer

25 november

Elke maand publiceren we een verhaal van een bestuurslid, stagiair, vrijwilliger, samenwerkingspartner, medewerker of Nicaragua-aficionado. Vanaf vandaag is de nieuwe bijdrage van Marrigje Meijer te lezen over het gerecht gallo pinto.

Foto bij Marrigje Verhalen

Lees meer

Bedrijvigheid thema van de nieuwste ¡Enlace!

24 september

Bedrijvigheid in de breedste zin van het woord is het thema van onze onlangs verschenen ¡Enlace!.
Wouter Asveld schreef een leuke bijdrage over de nieuwe bakkerij in San Carlos, Hotel con Corazón licht de plannen voor een nieuw hotel in León, Nicaragua toe en je kunt in vogelvlucht iets lezen over de economie van Nicaragua. Ook is er een update te vinden over ons Fair Design-project.

NA 2014 foto bedrijvigheid

Lees meer

¡Enlace! Gezondheidszorg nu online

17 juni

Altijd al willen weten hoe het er in de gezondheidszorg in San Carlos aan toe gaat? Lees dan onze nieuwste ¡Enlace!, die geheel in het teken staat van gezondheidszorg.

Via interviews en veel foto's schetsen we een beeld van het ziekenhuis, de gezondheidscentra en het leven van de Groningse coschappers.

NA 2014 foto gezondheidszorg
Het nieuwe gezondheidscentrum net buiten San Carlos

Meer horen over dit thema? Vanavond organiseren we in Land van Kokanje, Oude Boteringestraat 9 een thema-avond over gezondheidszorg. U bent van harte welkom vanaf 19.45 uur!

Lees meer

De 4Mijl van San Carlos

10 juni

Zaterdag 31 mei was het tijd voor de derde editie van de 4Mijl van San Carlos. Al vroeg in de ochtend stonden de enthousiaste kinderen in de rij om zich in te schrijven voor de wedstrijd. Start- en finishvlaggen werden opgehangen, ballonnen opgeblazen, een partytent opgebouwd en om 8 uur werden de inschrijftafels geopend. Rond de 110 kinderen schreven zich in om mee te rennen.

                  4Mijl2014-1

Lees meer

Uitnodiging voor de thema-avond over gezondheidszorg in Nicaragua

03 juni

Op dinsdag 17 juni organiseren we een thema-avond over de gezondheidszorg in Nicaragua. Uiteraard is iedereen van harte welkom!

Klik hier voor de uitnodiging!

                  UitnodigingFoto

Lees meer

Nieuw: verhalencarrousel

27 mei

Vanaf vandaag nieuw op de site: de verhalencaroussel! Altijd al willen weten wat bestuursleden doen bij de Stedenband, hoe het stagiairs vergaat in San Carlos en wat ze daar beleven of wat vrijwilligers voor ons betekenen?
In de verhalencaroussel wordt er elke maand een nieuwe bijdrage gepubliceerd van iemand die verbonden is aan de Stedenband of simpelweg Nicaragua-aficionado is.

Lees meer

De voetbalschool is officieel geopend

13 mei

Vrijdag 9 mei was de grote dag voor alle sportliefhebbers in San Carlos: de officiële opening van de voetbalschool in San Carlos. Na alle voorbereidingen in de weken in aanloop naar de opening was het dan eindelijk zover.

Voordat de officiële opening zou plaatsvinden konden de kinderen niet wachten om zich in te schrijven voor het openingstoernooi. Van tevoren werd verwacht dat er rond de 100 kinderen zouden deelnemen aan het toernooi, maar het werden er uiteindelijk 210. Fantastisch om te zien hoeveel enthousiaste kinderen er op het toernooi afkwamen en dat het voetbal zo enorm leeft in San Carlos. Na de inschrijvingen werden de teams ingedeeld en het speelschema opgesteld. De kinderen werden onderverdeeld in 29 teams en 6 poules.

                    Voetbalschool-geopend-1

Lees meer

Het grote succes van de voetbalschool in San Carlos!

09 april

De voetbalschool in San Carlos (Nicaragua) beleefde in februari een vliegende start. De afgelopen weken is die lijn doorgetrokken. Iedereen is erg enthousiast en de trainingen worden goed bezocht door de kinderen.

Mike Schilders, verantwoordelijk voor het opstarten van de voetbalschool in San Carlos, is samen met twee trainers gaan flyeren op alle scholen in de omgeving. Op deze manier weten alle schoolkinderen dat er trainingen gegeven worden. Dit bleek een groot succes te zijn. Er komen nu gemiddeld 50 kinderen per dag naar de trainingen! Lees het bericht dat we van Mike kregen:

                      VoetbalschoolSucces

Lees meer

Jaarverslag en -cijfers 2013 online!

03 april

Vanaf vandaag weer online te raadplegen: ons jaarverslag en de jaarcijfers 2013.
Lees alles over onze activiteiten van het afgelopen jaar en blik alvast vooruit op de plannen voor de komende tijd.

NA 2014 voorpaginafoto jaarverslag

Lees meer

We zijn op zoek naar enthousiaste sportvrijwilligers voor San Carlos

17 maart

Er staat een geweldige vacature online voor sportstudenten of -professionals die een langere periode (ca. 5-6 maanden) stage willen lopen in San Carlos.
Het betreft het leveren van een bijdrage aan het sportproject dat we in samenwerking met Stichting ISOP in San Carlos uitvoeren.

NA 2013 sport basketbaltraining

Lees meer

Water is thema van nieuwe ¡Enlace!

12 maart

Vers van de pers: het eerste nummer van 2014 van onze ¡Enlace! staat in het teken van water.
Veilig en betrouwbaar drinkwater en een schoon Meer van Nicaragua zijn niet zo vanzelfsprekend als wij soms denken.
Hoe kun je daar verbetering in brengen?

NA 2014 Enlace watervoorpagina

Lees meer

Spinningmarathon levert bijna 1000 euro op!

13 februari

Op 31 januari organiseerden we in samenwerking met Health City Groningen een spinningmarathon (RPM) ten gunste van het sportproject in San Carlos.
Nu alle bijdragen zijn bijgeschreven, hebben we zicht op het prachtige eindresultaat van deze sportieve activiteit.
De enthousiaste fietsers brachten een bedrag van € 987,50 bij elkaar! Een geweldige opbrengst voor ons project!

NA 2014 spinning 2

Lees meer

Geef je op voor de spinningmarathon!

16 januari

Op 31 januari organiseren we in samenwerking met Health City een spinningmarathon (RPM). Door één uur (of meer) mee te doen, maak je sportactiviteiten voor kinderen en jongeren in San Carlos mogelijk. Zo kunnen we zwemlessen aanbieden, basketbal- en volleybaltoernooien organiseren, leraren trainen en hebben we plannen voor de oprichting van een voetbalschool.

NA 2014 spinning1
Meisje in San Carlos doet mee aan de basketbaltraining

Lees meer

Studenten organiseren basketbaltoernooi San Carlos

12 november

Aanstaande donderdag 14 november organiseren onze sportstudenten Nicole van Haandel, Youri van de Werken en Romy de Ruig samen met onze sportcoördinator Nikki Vorkink een basketballoernooi in San Carlos.

NA 2013 basketbaltraining

De voorbereidingen zijn in volle gang en het weer lijkt in deze tijd mee te werken. Ze verwachten een goede opkomst.
Het toernooi wordt georganiseerd voor zowel kinderen als volwassenen.

Lees meer

Vervolgmissie Waterschap Noorderzijlvest en Waterbedrijf Groningen

05 november

Vandaag vertrekken medewerkers van Waterschap Noorderzijlvest en Waterbedrijf Groningen voor een werkbezoek aan Nicaragua en Honduras. De missie vindt plaats in het kader van het project op het gebied van integraal waterbeheer in onze zusterstad San Carlos en de plaats Marcala in Honduras. In het project werken de Groninger instellingen samen met de Italiaanse NGO ACRA, het Baskische Euskal Fondoa, de gemeenten San Carlos en Marcala en diverse waterautoriteiten in beide landen. Het project wordt medegefinancierd door de EU.

Lees meer

Team Stedenband loopt snelle 4Mijl

14 oktober

Terwijl grote delen van Nederland bijna van de kaart spoelden gisteren, bleef het in Groningen droog. Prima weer voor ons debuterende hardloopteam.
Nieuwsgierig hoe ons team het gisteren heeft gedaan bij de 4Mijl? Neem dan eens een kijkje op onze facebookpagina.

NA2013 team 4Mijl

Lees meer

Nieuwste ¡Enlace! online

18 september

Vanaf vandaag kunt u ons nieuwste exemplaar van de ¡Enlace! weer online lezen!
Deze keer aandacht voor de toekomst van ontwikkelingssamenwerking.
Is de combinatie Handel en OS de sleutel voor de toekomst of moeten we juist af van het economisch denken als het gaat om ontwikkelingssamenwerking?

Lees meer

Drie nieuwe studenten Sportmanagement in San Carlos!

27 augustus

Deze maand zijn de studenten Sportmanagement Romy de Ruig, Youri van de Werken en Nicole van Haandel van start gegaan met hun stage in San Carlos. De studenten zijn naar onze zusterstad vertrokken na drie intensieve voorbereidingsweekenden, georganiseerd door Stichting ISOP, onze samenwerkingspartner.

Alle drie de stagiairs zijn uitgezonden om tijdens hun verblijf van bijna zes maanden een diepte onderzoek te doen. De resultaten van deze onderzoeken zullen bijdragen aan de optimalisering van ons sportproject ter plaatse.

NA 2013 sport studenten

Lees meer

Stedenband tekent overeenkomst met ISOP

18 juni

Afgelopen zaterdag, 15 juni, tekenden Corry Wijnja, bestuurslid van Stichting ISOP, en Geert de Jonge, portefeuillehouder sport in het Stedenbandbestuur, een samenwerkingsovereenkomst voor de komende jaren.

Al sinds 2007 werken beide stichtingen samen op het gebied van sport en ontwikkelingssamenwerking in San Carlos. Nu wordt die samenwerking ook voor de komende jaren vastgelegd.
Het tekenen gebeurde tijdens de tweede lustrumviering van Stichting ISOP.

NA 2013 ISOP sport
Corry Wijnja (ISOP) en Geert de Jonge tekenen het convenant

In het kader van de samenwerking worden studenten of net-afgestudeerden van de ALO en sportmanagementopleidingen uit heel het land uitgezonden naar onze zusterstad. Daar werken ze samen met de Sancarlenen aan de verschillende activiteiten op het gebied van sport voor kinderen en jongeren.

Lees meer

Tweede Sancarleense 4Mijl weer groot succes!

04 juni

Afgelopen zaterdag 1 juni was het alweer zover: op de Dag van het Kind werd in San Carlos de tweede Sancarleense 4Mijl gelopen. En wat was het weer een succes!

In totaal liepen er 167 deelnemers mee. Het grootste deel daarvan bestond uit enthousiaste kinderen. De eerste 70 inschrijvingen kregen een echt Gronings 4Mijl t-shirt, gedoneerd door de organisatie hier in Stad.

NA 2013 4Mijl 01
Wachten bij de start

De ochtend begon droog en zonnig, maar of dat de hele dag zo zou blijven, was even afwachten. Gelukkig werkte het weer mee en kon de groep om 16 uur van start gaan.
Ondanks het enthousiasme bleek het niet gemakkelijk om in de tropische hitte zo'n route te lopen; een groot deel van de deelnemers liep dan ook niet het hele parcours...we denken na hoe we dat volgend jaar anders kunnen doen.

Lees meer

Gemeenteraad keurt nota Internationalisering goed

30 mei

Gisteravond vergaderde de Gemeenteraad over de nieuwe Kadernota Internationalisering van de Gemeente Groningen. In die nota wordt gepleit de stedenbanden te continueren, maar wel te bezuinigen op de jaarlijke exploitatiesubsidie van de stichtingen.
Na vele moties en een amendement, die allen werden verworpen, keurde de meerderheid van de raad de nota uiteindelijk goed. GroenLinks, Partij voor de Dieren en de Stadspartij stemden tegen.

De Stadspartij die via de pers had gedreigd met een motie om de stedenband met San Carlos stop te zetten, vond uiteindelijk dat de stedenband toch gesteund moest worden. De partij diende wel twee moties in (meer focus op gezondheidszorg en mensenrechten en een SMART-monitoring van alle fysieke projecten), maar beide moties werden door geen enkele fractie ondersteund.

Lees meer

College steunt Stedenband

29 mei

In een reactie in het Dagblad van het Noorden laat het College weten pal achter de Stedenband te staan. De reactie kwam na de uitlatingen van de Stadspartij en diens voornemen om een voorstel in te dienen om de Stedenband Groningen-San Carlos op te heffen. Gebaseerd op bevindingen tijdens diverse werkbezoeken en onze verslaglegging over projecten, kan het College niet anders dan concluderen dat de Groningse steun aan San Carlos op de juiste manier wordt ingezet.
We danken het College voor deze openlijke steunbetuiging!

Lees meer

Verklaring Stedenband inzake bericht Stadspartij over opheffing

22 mei

Vanmorgen verscheen er in het Dagblad van het Noorden een bericht van de Stadspartij waarin zij het voornemen kenbaar maken om op woensdag 29 mei a.s. een voorstel te doen om de stedenband met San Carlos op te heffen.
Al eerder reageerden we op de uitspraken van de partij over het functioneren van het gemeentebestuur in San Carlos.
Nu gaat de Stadspartij nog een stap verder door consequenties te verbinden aan hun eerder gedane uitspraken. De reactie van de Stedenband hierop kunt u hier lezen.

Lees meer

Interview OOG TV over uitspraken Stadspartij

16 mei

Muriël Duindam, Coördinator van de Stedenband, is vandaag geïnterviewd door OOG TV. Ook fractievoorzitter Robert Prummel van de Stadspartij werd door de zender bevraagd.
Aanleiding voor de interviews waren de uitspraken die de Stadspartij gistermiddag deed over het gemeentebestuur van San Carlos.
De Stedenband reageerde daar gisteravond op met een persbericht.

Werkbezoek 2011
Tijdens het werkbezoek aan San Carlos, 2011
De delegatie staat in de straat van de door dhr. Prummel besproken wijk

De uitzending zal vanavond te zien zijn op OOG TV.

Lees meer

Reactie Stedenband op uitspraken Stadspartij

15 mei

Vandaag verschenen er op de websites van RTVNoord en OOG-TV berichten met daarin uitspraken van de Stadspartij betreffende de gemeentelijke samenwerking met het gemeentebestuur van San Carlos.
De berichten verschenen vlak voor de bespreking van de nieuwe nota Internationalisering van de Gemeente Groningen en vielen ons rauw op het dak.

Hier kunt u de reactie van de Stedenband lezen in een persbericht dat wij ook naar de Groninger media hebben verzonden.

Lees meer

'Interoceanisch Kanaal niet door Río San Juan'

14 mei

'Het Interoceanisch Kanaal zal niet door de Río San Juan gaan lopen', zegt Edén Pastora in een nieuwsuitzending van 100% Noticias. Patora is als minister verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de regio Río San Juan en verantwoordelijk voor de baggerwerkzaamheden voor het nieuwe kanaal.
De eerste haalbaarheidsstudies tonen aan dat de rivier niet de meest geschikte optie is om de droom van Nicaragua te verwezenlijken. Het gebied zou te zeer beschadigd worden door de aanleg van een Nicaraguaans 'Panamakanaal'.
Onderzocht wordt nu welke route dan wel geschikt is voor de enorme vrachtschepen die over het nieuwe kanaal zouden moeten gaan varen.

NA 2013 kanaal
Mogelijke routes voor het Interoceanisch Kanaal
De turquoise is de route van de baai naar Río Oyate

Bron: www.lavozdelsandinismo.com

Lees meer

Waterproject San Carlos op de site!

23 april

Zoals we al hadden aangekondigd, zijn we bezig met het actualiseren van onze website.
Vanaf nu kunt u lezen wat Waterschap Noorderzijlvest doet in San Carlos.
In mei vindt er een nieuwe missie naar San Carlos plaats in het kader van het project.

NA 2013 water 01
Bezoek aan de waterzuiveringsinstallatie in San Carlos, 2012

Lees meer

Jaarverslag 2012 en nieuwste ¡Enlace! online!

04 april

Vanaf vandaag kunt u op onze site het Jaarverslag 2012 en de nieuwste ¡Enlace! lezen.

De ¡Enlace! staat geheel in het teken van het thema sport en bewegen en geeft een goed beeld van alle sportieve activiteiten die wij op dit moment, in samenwerking met Stichting ISOP, in San Carlos uitvoeren. We zijn ontzettend trots op de resultaten!

NA 2013 sport
Meisjes krijgen zwemles in San Carlos.

Lees meer

Verslag werkbezoek Huiselijk Geweld op site

28 februari

Vanaf vandaag kunt u op onze site het verslag lezen van ons werkbezoek Huiselijk Geweld.
Van 22 november tot en met 1 december 2012 bracht een delegatie van het Toevluchtsoord/Steunpunt Huiselijk Geweld, Regiopolitie Groningen en de Stedenband een bezoek aan Managua en San Carlos. Doel van de missie was te onderzoeken op welke manier er in Nicaragua omgegaan wordt met huiselijk geweld en of er ook sprake is, zoals in Groningen, van een ketenaanpak.

We bezochten de Nederlandse Ambassade, spraken met vertegenwoordigers van de Comisaría de la Mujer (een speciale politie-eenheid gericht op slachtoffers van huiselijk geweld), NGO's, vertegenwoordigers van ministeries en een opvanghuis.

NA 2013 huiselijk geweld
Groninger delegatie met de Comisaría de la Mujer, San Carlos

Op korte termijn zullen we met alle Groninger deelnemers aan het werkbezoek een presentatie geven over onze bevindingen.

Lees meer

Gemeente opnieuw aan de slag met nota Internationalisering

07 februari

Gisteren vergaderde de Raadscommissie Financiën en Veiligheid over de nieuwe Kadernota Internationalisering van de Gemeente. Er was vanuit diverse fracties veel kritiek op het stuk: de voorgestelde focus ligt teveel op handel, de bezuinigingen zijn eenzijdig en raken vooral de Stedenbanden, er is vantevoren niet met partijen overlegd en de onderbouwing voor zowel de gekozen focus als bezuinigingen is zwak. De commissie heeft het college de opdracht gegeven met een nieuw stuk te komen en ook met partijen te gaan overleggen over alternatieve manieren van bezuinigen.
Wij zien als Stedenband San Carlos een aantal mogelijkheden om de bezuinigingen wel te realiseren, zonder dat dit ten koste gaat van onze exploitatiesubsidie. We zullen de komende tijd met de gemeente in gesprek gaan over de mogelijkheden.

Lees meer

Raadscommissie vergadert over bezuinigingsplannen IS

06 februari

Vandaag vergadert de Raadscommissie Financiën en Veiligheid over de nieuwe Kadernota Internationalisering van de Gemeente Groningen. In de nota wordt nadruk gelegd op handelsrelaties, economische ontwikkeling en Groningen kennisstad.

Voor de Stedenbanden (San Carlos en Moermansk) wordt een voorstel gedaan voor diverse bezuiningen. Die betreffen niet alleen het direct beschikbare budget, maar ook stedenbandenbudget bij de dienst OCSW (waar de Stedenbanden facilitair onder vallen) en de Bestuursdient.

GroenLinks heeft via een persbericht al laten weten de bezuinigingen eenzijdig te vinden. We hopen natuurlijk op steun van meer fracties in de raad, zodat we onze visie voor de komende jaren op een goede manier kunnen realiseren.

Namens de Stedenband zal onze voorzitster, Sippy van der Meer, inspreken. De commissievergadering vindt plaats in de Oude Raadszaal van het Gemeentehuis en begint om 13 uur.

Lees meer

¡Enlace! december 2012 online!

09 januari

Vanaf vandaag is onze nieuwsbrief ¡Enlace! van december 2012 weer op de site te lezen. Het nummer staat in het teken van mensenrechten en besteedt vooral aandacht aan de thema's Huiselijk Geweld en Seksuele Diversiteit (LGBT).

Lees meer

Delegatie onder de indruk van ketenaanpak Nicaragua

27 november

Afgelopen donderdag reisden we met een delegatie van het Toevluchtsoord, de Regiopolitie Groningen, het Steunpunt Huiselijk Geweld en de Stedenband naar Nicaragua. Na een warm onthaal door onze portefeuillehouder Mensenrechten uit het bestuur en onze contactpersoon in Nicararagua, reisden we naar ons hotel in Managua, waar we de volgende dag een ontmoeting zouden hebben met de Tijdelijk Zaakgelastigde van de Nederlandse Ambassade, Reina Buijs, en het hoofd van de Nicaraguaanse Comisaría de la Mujer, señora Erlinda Castillo. De Comisaría is een speciale eenheid van de politie die zich bezighoudt met vrouwen, kinderen en jongeren die slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

NA 2012 werkbezoek huiselijk geweld
Delegatie op de foto met medewerkers politie en Comisaría de la Mujer

De Comisaría werd in 1993 opgericht en is een groot succes, zo merken we steeds weer bij de ontmoetingen. Via de Comisaría wordt er in Nicaragua nl., net als in Groningen, gewerkt met een ketenaanpak, de zgn. Ruta Crítica. Er wordt in dat systeem nauw samengewerkt tussen politie, justitie en hulpverlening.

Lees meer

Werkbezoek San Carlos in teken van huiselijk geweld

19 november

Van 22 november tot en met 1 december a.s. brengt een delegatie uit Groningen een werkbezoek aan Nicaragua in het kader van het thema huiselijk geweld.
De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van het Toevluchtsoord, Steunpunt Huiselijk geweld, Regiopolitie Groningen en de Stedenband.
In zowel Managua als in San Carlos zullen we vertegenwoordigers van diverse organisaties ontmoeten die actief zijn op het gebied van huiselijk of relationeel geweld.

NA 2012 huiselijk geweld 2
In 2011 werd in San Carlos de eerste 'feria' over Huiselijk Geweld georganiseerd.

Het doel van het bezoek is te onderzoeken op welke manier er aan preventie en opvang wordt gedaan en of er in Nicaragua ook sprake is van de zgn. 'ketenaanpak', die we hier in Groningen toepassen.

Lees meer

Platform LGBT Groningen haalt geld op voor seksuele diversiteit San Carlos

07 november

Van 6 tot en met 14 oktober werd er in Groningen de jaarlijkse Regenboogweek georganiseerd door het Platform LGBT Groningen. In die week wordt er stil gestaan bij de emancipatie van lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.
Tijdens de Regenboogweek werden verschillende inzamelingsacties gehouden om geld bijeen te krijgen voor de oprichting en ondersteuning van een belangengroep in San Carlos.
In totaal brachten deze acties € 750 op! Daar zijn we ontzettend blij mee!

NA 2012 LGBTactie
Eerste congres seksuele diversiteit San Carlos, 2012

 

Lees meer

Zege voor Sandinisten in groot aantal gemeenten

06 november

Afgelopen zondag, 4 november, werden er in Nicaragua verkiezingen gehouden voor burgemeester en raadsleden. In 153 gemeenten kon men naar de stembus.
Na het tellen van ruim 97% van de stemmen heeft de Kiesraad bekend gemaakt dat de Sandinistische FSLN in 134 gemeenten gewonnen heeft. Volgens de kranten kreeg de partij in 14 van de 17 departementale hoofdsteden de meerderheid van de stemmen. Ook San Carlos koos wederom voor een Sandinistische burgemeester. Dat betekent in dit geval dat de zittende burgemeester Jhonny Gutiérrez in 2013 opnieuw beëidigd zal worden voor vier jaar.
Ook de gemeenteraadsuitslag liet een winst zien voor de Sandinistische partij in San Carlos. Op dit moment heeft de raad een 50-50 verdeling: vijf raadsleden voor de Liberale partij en vijf voor de Sandinisten. 

Lees meer

4 november: gemeenteverkiezingen in Nicaragua

01 november

Aanstaande zondag gaan de Nicaraguanen naar de stembus om nieuwe burgemeesters en gemeenteraadsleden te kiezen. Dat gebeurt elke vier jaar.
In San Carlos zijn de twee belangrijkste kandidaten de huidige burgemeester Jhonny Gutiérrez (FSLN) en Gerardo Paniagua van de PLC. Vier jaar geleden streden zij ook allebei om het burgemeesterschap.
Tot en met gisteren werd er in heel Nicaragua druk campagne gevoerd.

Lees meer

Wees welkom: thema-avond ecotoerisme

18 oktober

De ontwikkeling van (eco)toerisme staat in San Carlos en Nicaragua hoog op de agenda. De regio Río San Juan, waarvan San Carlos de hoofdstad is, heeft enorm veel te bieden, zeker op het gebied van flora, fauna en cultuur. Maar er zijn ook goede mogelijkheden voor 'community based ecotourism'. Maar wat komt er allemaal bij deze ontwikkelingen kijken? Hoe geef je het vorm? Wat zijn de kansen en valkuilen? Wat betekent de ontwikkeling van toerisme voor de omgeving en bevolking?

Op 7 november om 20 uur bent u welkom op onze thema-avond. Dr. Peter Druijven, cultureel geograaf bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen en deskundig op het gebied van toerisme in Mexico, zal deze avond zijn licht laten schijnen over dit boeiende onderwerp.

NA 2012 thema ecotoerisme

Lees meer

Weer drie nieuwe stagiairs sport in San Carlos!

10 oktober

De Stedenband heet drie nieuwe projectmedewerkers voor het sportproject welkom: Fiona van Andel, Inge Davelaar en Joyce Bozon. Fiona en Inge doen de opleiding Sportmanagement en Joyce neemt deel als vrijwilliger. Ze heeft een afgeronde opleiding in Sport & Bewegen.
De stagiairs zijn uitgezonden in het kader van de samenwerking tussen de Stedenband en Stichting ISOP.

Er zijn al heel wat mooie en inspirerende sportprojecten in de maak; zwemlessen voor schoolkinderen, een voetbalcompetitie en een sportdag. Ook wordt er een vervolg gegeven aan de volleyballessen die plaatsvinden in cultuur- en buurtcentrum La Tertulia. KInderen kunnen daar gratis deelnemen aan verschillende activiteiten.
Volgend jaar zal ook de Gronings-Sancarleense 4Mijl weer georganiseerd worden.

NA 2012 nieuwe medewerkers sportprojecten blije kinderen

Lees meer

Werkbezoek in kader van wijkontwikkeling, grondbank en water

05 oktober

Vandaag vertrekt een kleine delegatie uit Groningen naar Nicaragua voor een werkbezoek in het kader van onze projecten rondom wijkontwikkeling, de oprichting van een grondbedrijf en waterbeheer.

NA 2012 werkbezoek oktober
Waterschap Noorderzijlvest bezocht San Carlos in juni 2012 in verband met een nieuw project voor waterbeheer

Lees meer

Eerste 4 Mijl van San Carlos succesvol verlopen

05 juni

De eerste 4 Mijl van Groningen in San Carlos is afgelopen vrijdagmiddag succesvol verlopen, zo meldt vandaag ook het Dagblad van het Noorden. Er deden vooral veel schoolkinderen mee, die enthousiast meeholden, dan weer even wandelden en vervolgens weer verder renden, met een soort harmonica-effect. Sommigen holden op teenslippers en anderen zelfs op blote voeten. Voor veel volwassenen van San Carlos was meelopen met de 4 Mijl nog een brug te ver: hier waren het vooral buitenlanders die de toon aangaven. Na afloop werden de prijzen aan de winnaars van de verschillende categorieën uitgereikt door de burgemeestervan San Carlos, Jhonny Gutiérrez, en de Nederlandse ambassadeur in Nicaragua, Reina Buijs.

4 Mijl_04A

 Aan de start

 

Lees meer

De 4 Mijl van Groningen - in San Carlos!

31 mei

Er is weer volop beweging in het sportproject van de Stedenband Groningen - San Carlos. Op vrijdag, 1 juni as. wordt namelijk de 4 Mijl van Groningen gelopen in San Carlos! Mocht u de poster hiervoor willen bekijken, klik dan hier.
Inschrijving hiervoor staat voor alle categorieën open en de tijdelijke zaakgelastigde van de Nederlandse Ambassade in Managua, mevrouw Reina Buijs, komt speciaal hiervoor naar San Carlos om de prijzen uit te reiken

4 mijl_02

Trainen op een weg in aanleg..

Om half vijf 's middags - als de ergste hitte voorbij is - wordt het startschot gegeven op de pittoreske boulevard van San Carlos aan het meer van Nicaragua, waar ook de finish is. Het doel is om er net als in Groningen een jaarlijks terugkerend evenement van te maken en zo de bevolking aan te zetten tot meer bewegen.

Lees meer

Thema-avond gezondheidszorg: komt allen!

21 maart

Op 4 april bent u van harte welkom op onze thema-avond over gezondheidszorg in Nicaragua. De nadruk zal liggen op moeder- en kindzorg.
Sprekers voor deze avond zijn Esther Scheers en Mirjam Apperloo. Ze zijn beiden gynaecoloog en zijn vorig jaar november naar San Carlos geweest om trainingen te geven aan het medische personeel betrokken bij geboorten. Doel van deze trainingen was om hen te leren handelen in acute obstetrische noodgevallen. U kunt het originele nieuwsbericht hier teruglezen.

Esther en Mirjam_training
Esther Scheers (links) en Mirjam Apperloo (midden, geknield) tijdens een training

Ook zullen Rik Uil en Irene Beune, beide studenten geneeskunde die hun co-schap in San Carlos hebben gelopen, u vertellen over hun ervaringen.

Locatie: Bovenzaal Land van Kokanje, Oude Boteringestraat 9
Datum: woensdag 4 april 2012
Tijd: 20.00 - 22.00 uur

Aanmelden kan tot 31 maart via 050 367 61 69 of sancarlos@groningen.nl

Lees meer

Inauguratie nieuwe brug over Ro San Juan

29 februari

Morgen zal de Nicaraguaanse president Daniel Ortega, samen met de Japanse ambassadeur en de Minister van Transport en Infrastructuur, de eerste steen leggen ten behoeve van de nieuwe brug "Santa Fe" die van San Carlos, Nicaragua naar de gemeenschap Las Tablillas in Costa Rica zal lopen. Het hele gebeuren kan rechtstreeks gevolgd worden op de nationale radio en tv.

Naar verwachting zal de brug 362 meter lang worden en een maximale hoogte van 40 meter hebben, zodat alle vaartuigen eronderdoor kunnen varen.
De verwachting is dat de brug de handel tussen de twee landen zal bevorderen en een impuls zal geven aan de toeristenstroom naar de regio Río San Juan.

Lees meer

Co-schappers in San Carlos

25 januari

Gisteren zijn er weer twee studenten geneeskunde in Nicaragua geland. In totaal zijn er nu vier stagiairs van het UMCG in San Carlos om daar hun co-schappen te doen. Een vijfde is zich al aan het voorbereiden.

In december 2011 is er een convenant getekend tussen de Stedenband en het UMCG, en zijn we officieel één van de preferred partners van het UMCG geworden! Dit convenant hield onder andere in dat er per jaar tussen de zes en acht co-schappers naar San Carlos worden uitgezonden.

Meer hierover kunt u lezen via deze link.

Lees meer

Ro San Juan vertegenwoordigd op Vakantiebeurs Utrecht

11 januari

Vandaag gaat de Vakantiebeurs in Utrecht weer van start. Ook dit jaar is de regio Río San Juan, waarvan San Carlos de hoofdstad is, weer vertegenwoordigd.
Ineke de Groot, onze tijdelijke projectcoördinator in San Carlos, is door het Nicaraguaanse Bureau van Toerisme (INTUR) gevraagd om acte de présence te geven bij de stand ter promotie van Nicaragua. Ineke heeft het afgelopen jaar nauw samengewerkt met HOPEN, een organisatie van kleine hoteliers in Nicaragua en staat nu samen met hen op de Beurs.
Zo organiseerden zij, samen met Stichting Alfareizen uit Groningen (ook aanwezig op de beurs), een promotiereis naar Nicaragua in november 2011 voor reisbureaumedewerkers en pers.

Sindsdien biedt Alfareizen een prachtige reis naar Nicaragua aan in haar standaardpakket.

Was u altijd al op zoek naar een bijzondere bestemming in een prachtig, gastvrij land? Neem dan zeker een kijkje bij de Nicaragua-stand op de Vakantiebeurs!

 

Lees meer

Volg Genevive in San Carlos!

01 december

Half oktober vertrok Geneviève van Dijk, sportprofessional, in opdracht van de Stedenband naar San Carlos. Eerder liep zij stage in Las Azucenas, één van de buitengebieden van San Carlos, waar we sinds 2007 een sportproject uitvoeren.
Nu is Geneviève in San Carlos zelf aan de slag als vrijwillig coördinator voor onze sportprojecten.

Wil je weten wat Geneviève allemaal doet en beleeft? Je kunt haar volgen op haar uitgebreide blog (met veel foto's!).

NA2011 sport1
Geneviève temidden van Sancarleense kinderen

Lees meer

Gynaecologen geven workshops in kader van moedersterfte

21 november

Vandaag arriveren Mirjam Apperloo en Esther Scheers, beiden gynaecologen, in San Carlos. Mirjam is verbonden aan het Medisch Centrum Leeuwarden en Esther aan het Wilheminaziekenhuis Assen en het UMCG.

Doel van het bezoek is het geven van workshops aan de gynaecologen en het verplegend personeel van het ziekenhuis Luis Felipe Moncada en de gezonheidsposten, die betrokken zijn bij geboorten. Het project is in 2009 van start gegaan onder auspiciën van de Nederlandse Ambassade in Managua en op verzoek van de beroepsgroep in Nicaragua.

In de workshops die Esther en Mirjam gaan geven, komen verschillende onderwerpen aan bod. De nadruk zal echter liggen op het weten te handelen in acute obstetrische noodgevallen, zoals een stuitligging of extreem bloedverlies na de bevalling. Er wordt daaroom veel praktisch geoefend met zgn. fantomen; oefenpoppen waarmee je een geboorte kunt simuleren.

NA2011 gynaecologie2afbeelding van de geboortesimulator Mamanathalie, die gebruikt wordt in de trainingen in San Carlos.
Bron: website Laerdal

 

 


In de eerste sessie worden alleen de Sancarleense gynaecologen getraind. Vervolgens zijn er dagen waarbij zij, samen met het verplegend personeel training krijgen. In de tweede sessie geven de Sancarleense gynaecologen zelf de training aan verplegend personeel, onder begeleiding van Mirjam Apperloo. Dit is het zgn. 'teach-the-teacher'principe.

Lees meer

Uitwisseling LGBT Groningen-San Carlos van start!

02 november

Vandaag zijn Venancio Silva Lopez en Jim Car Bustamante in Nederland aangekomen op uitnodiging van de Gemeente Groningen, het Platform LGBT Groningen en de Stedenband.
Jim Car en Venancio volgen in Groningen tot en met 7 november een speciaal voor hen ontworpen werkbezoekprogramma in het kader van homoemancipatie. Het bezoek is de start van een duurzame uitwisseling tussen de beide steden.

NA2011 LGTB
v.l.n.r. Jim Car, Martín en Venancio beantwoorden de mails uit Groningen

Op het programma staan ontmoetingen met het COC Groningen/Drenthe, het Meldpunt Discriminatie, het bestuur van het Platform LGBT en de ambtenaar emancipatie van de Gemeente.
Ook is er ruimte voor een 'roze standswandeling' en is een informele bijeenkomst over sociale acceptatie.

 

Lees meer

Hevige regenval teistert Nicaragua

23 oktober

Al bijna twee weken valt de regen met bakken uit de lucht in Midden-Amerika. Zo ook in Nicaragua. Volgens officiële gegevens van 19 oktober zijn er omstreeks 15 doden gevallen, hebben 150.000 gezinnen schade geleden, zijn 75.000 mensen geïsoleerd geraakt door het noodweer en zitten ruim 10.000 mensen in tijdelijke opvang. Ruim 300 kilometer aan hoofdwegen en 750 kilometer aan wegen naar het platteland zijn ernstig beschadigd. Veertig kilometer elektriciteitsleidingen en 300 elektriciteitspalen zijn beschadigd. Volgens de media is er in de 24 uur van zaterdag 22 oktober in onze zusterstad San Carlos 143 millimeter regen gevallen. Daarmee staat de stad op de derde plaats van ernstige regenval in Nicaragua.

Lees meer

Actie Borgmanschool levert bijna 4000 op!

27 juli

De acties van de Borgmanschool ten gunste van het onderwijsproject op de basisschool Rafaela Herrera hebben bijna € 4000 opgeleverd!

Alle leerlingen, leraren, ouders en verzorgers hebben zich ontzettend ingespannen om dit geweldige bedrag bijeen te brengen.
Er werd gevoetbald, geschilderd en speelgoed verkocht. Ouders sponsorden hun kinderen die de avondvierdaagse liepen en hielpen hun kinderen lege statiegeldflessen te verzamelen.

NA 2011
Leerlingen van de Rafaela Herrera bij hun schoolgebouw

Op een aantal locaties werden er grappige foto's gemaakt van de kinderen, die achter een beschilderd houten paneel stonden en hun hoofd door een gat konden steken. Zo onstonden er beelden van kinderen in Nicaraguaanse of juist oer-Hollandse klederdracht.
Er werden veilingen gehouden met kunstwerken van de kinderen en er was een loterij met geweldige prijzen, die allemaal beschikbaar waren gesteld door Groninger ondernemers. 

Lees meer

Borgmanschool in actie voor basisschool Rafaela Herrera

05 juli

Eind vorig jaar organiseerden we op alle locaties van de Borgmanschool de jaarlijkse muurschilderbrigade. Twee Nicaraguaanse kunstenaars hebben toen met alle leerlingen prachtige wandschilderingen gemaakt, die op alle locaties te bewonderen zijn.

Naar aanleiding van de activiteit koos de Borgmanschool dit schooljaar San Carlos uit als thema voor het Goede Doel. De Stedenband sprak, met dat in het achterhoofd, in februari in San Carlos met de NGO Global Humanitaria, die onderwijsprojecten ontwikkelt in de regio Río San Juan. Eén van de projecten betreft divers schoolmateriaal voor de basisschool Rafaela Herrera. Op deze school zitten veel kinderen uit de nieuwe, arme wijk '30 de Mayo'. De, in totaal meer dan 700, schoolkinderen worden via Global Humanitaria voorzien van rugzakjes, gevuld met schoolmaterialen, en van schoeisel behorend bij bij het schooluniform. Ook wordt er in het project aandacht besteed aan sport, door de aanschaf van divers sportmateriaal, waarmee leerlingen op een goede manier leren bewegen.

Lees meer

Nieuwe site over Ro San Juan gelanceerd!

04 juli

Uit San Carlos ontvingen we het heugelijke bericht dat er voor de regio Río San Juan, waar San Carlos de departementale hoofdstad van is, een nieuwe website beschikbaar is.

Op de site is allerhande toeristische informatie in het Engels en Spaans beschikbaar. Zo kun je informatie vinden over de verschillende plaatsen in de regio, is er hotelinformatie opgenomen en kun je beelden bekijken van het gebied.

NA 2011 beeld website RSJ


De site is nog niet helemaal klaar, maar zeker al de moeite waard om een kijkje te nemen: www.riosanjuan.com.ni!

Lees meer

Gemeentelijke pier opgeknapt

07 juni

In februari lagen de pieren er nog somber bij: de daken waren kapot, vele treden van de trappen misten waardoor het betreden van een bootje een hele onderneming was, en met de afgebladderde verf was het, ooit zo succesvolle project, een treurige bedoening. Geen visitekaartje voor de zo gewenste toeristenstroom.

NA 2011 Pier februari 2011
Eén van de twee pieren in februari 2011

In het kader van het project Ruta del Agua worden de twee gemeentelijke pieren op dit moment opgeknapt. De eerste is nu klaar en men is hard bezig ook de tweede pier nieuw leven in te blazen.
Naast de opknapbeurt, zullen er nog twee nieuwe pieren in San Carlos aangelegd worden. De ene komt bij de haven en de andere bij het migratiekantoor aan de malecón.

NA 2011 Pier juni 2011-1

NA 2011 pier juni 2011-2
Dezelfde pier na de grondige reparatie, juni 2011

Lees meer

Europees Overleg in Oostenrijk

09 mei

A.s. vrijdag gaat in Linz, Oostenrijk het jaarlijkse Europees Overleg van zustersteden en -organisaties van San Carlos van start.
Elk jaar komen zij bij elkaar om te praten over de lopende projecten per stad en de toekomstplannen. Ook wordt bekeken of er projecten zijn die we gezamenlijk kunnen aanpakken, zoals de aanleg van de waterzuiveringsinstallatie, die we de afgelopen twee jaar met elkaar hebben gerealiseerd.

Naast de zustersteden Witten, Nürnberg, Erlangen en Groningen, en de organisatie Euskal Fondoa, stuurt ook San Carlos een afvaardiging naar de bijeenkomst. Dit jaar bestaat die uit burgemeester Jhonny Gutiérrez, gemeentesecretaris Abad Urtecho en ambtenaar Internationale Betrekkingen Ineke de Groot.
Ineke werkt sinds 1 september 2010 in San Carlos als vrijwillig projectcoördinator voor de Stedenband en als onbezoldigd ambtenaar IS voor de Gemeente San Carlos.

Lees meer

Informatie jubileumjaar nu op de site

13 april

Vanaf vandaag kunt u op onze site informatie vinden betreffende het jubileumjaar 2011.

Op 1 oktober bestaat de stedenband tussen Groningen en San Carlos officieel 25 jaar, hoewel de contacten tussen de beide steden al dateren uit 1984. Alle reden om een feestje te vieren.

Jubel01
In februari vierden we het jubileum in San Carlos

Op de speciale pagina treft u foto's en andere zaken aan die te maken hebben met het jubileumjaar. Ook de agenda met activiteiten kunt u hier vinden.

Lees meer

Delegatie kijkt terug op vruchtbaar werkbezoek

24 februari

Van 4 tot en met 12 februari bracht een grote Groninger delegatie een werkbezoek aan San Carlos. Niet alleen was er aandacht voor ons 25-jarig bestaan, maar vooral ook voor de vele projecten en activiteiten die er in het kader van de band worden uitgevoerd.

Zo brachten we een bezoek aan de wijk Linda Vista 2, waar het Netwerk San Carlos al jaren actief is en konden we een kijkje nemen bij de onlangs gebouwde waterzuiveringsinstallatie. Representanten van het Waterbedrijf Groningen en het Waterschap Noorderzijlvest hadden vervolgens een gesprek met de gemeente en deskundigen over de watersituatie in onze zusterstad. Belangrijke informatie om een mogelijk nieuw project op te kunnen zetten. Terug in Groningen wordt er gekeken of daar mogelijkheden voor zijn.

Lees meer

Water, regen en een dak boven het hoofd

08 februari

Live vanuit San Carlos 2!

Gisteren is de tweede delegatie van Groningers aangekomen in San Carlos. In deze groep zat de bestuurlijke delegatie van de gemeente, waaronder de burgemeester.
Na een mooie vlucht met het nationale vliegtuigje vanuit Managua werd de delegatie onthaald door burgemeester Gutierrez, geflankeerd door een heuse mariachiband! Een mooier onthaal kon de groep zich niet wensen!

Vanmorgen was iedereen in goede spirits om aan het werk te gaan. De burgemeester moest eerst even naar het gemeentehuis om de uitnodigingen voor het feest van morgen te tekenen. Omdat we 25 jaar bestaan, willen we iedereen die in die jaren een rol heeft gespeeld in de stedenband, uitnodigen voor een feest. Daarna gaat het los op de boulevard en kan heel San Carlos met ons genieten van dans en muziek!

Na het tekenritueel ging een deel van de delegatie naar het ziekenhuis om te praten over de mogelijkheden van een project op het gebied van moedersterfte. Die is in de regio Rio San Juan nog behoorlijk hoog.
De anderen namen een kijkje in de wijk Linda Vista 2, waar het Netwerk San Carlos uit Groningen een bijdrage aan hebben geleverd.

Lees meer

Eerste deel delegatie veilig in San Carlos!

06 februari

Live vanuit San Carlos!

Vandaag bracht de Groninger delegatie die in San Carlos is een bezoek aan het buitengebied Las Azucenas.
Zeven studenten van ISOP en 10 vertegenwoordigers van de Stedenband en counterparts vertrokken vanmorgen vroeg met de bus naar het buitengebied om te praten over het sportproject. In een volgepakte bus, met op de achtergrond vrolijke discomuziek, reden we een uur door het Sancarleense platteland.

In Las Azucenas werden we ontvangen door een aantal mensen die bij ons sportproject betrokken zijn. Na de nodige plichtplegingen en zinvol overleg, namen we een kijkje bij een basketbalwedstrijd en een handbalwedstrijd die de studenten de ISOP ter plekke hadden georganiseerd met een sportmedewerker van Las Azucenas.


Na een succesvolle ochtend vertrokken we wederom in de bus terug naar San Carlos.

Lees meer

San Carlos kampt met overstromingen

30 september

Vlak voor de natste maand van het jaar, oktober, kampt San Carlos al met overstromingen. Het waterpeil van de rivier de San Juan en het Meer van Nicaragua is zo hoog, dat delen van onze zusterstad zijn overstroomd. 
Delen van de boulevard staan onder water, straten staan blank en huizen zijn ondergelopen.
Het water in de rivier Frío, die van Costa Rica naar het meer stroomt, staat zo hoog dat mensen zijn geëvacueerd.

NA 2010 SC 01
Kinderen spelen in het water op de ondergelopen boulevard

na 2010 sc 02
Een van de straten in het centrum van San Carlos

Lees meer

Korte film over moedersterfte Nicaragua

28 september

Afgelopen augustus werd er in San Carlos gefilmd in het kader van het thema moedersterfte; één van de 8 Millenniumdoelen. In een korte film op de pagina joop.nl van de VARA is het resultaat te bekijken. Ambassadeur Lambert Grijns, en María Largaespada, de gezondheidsdeskundige van de Nederlandse Ambassade in Managua, vertellen over de stand van zaken rond moedersterfte en therapeutische abortus in Nicaragua. Samen met de gesprekken met deskundigen uit San Carlos zelf en de beelden die ter plaatse zijn opgenomen, krijgt de kijker in korte tijd een goed beeld van de situatie.

Lees meer

Bestuurslid voor een jaar naar San Carlos

31 augustus

Vandaag vertrekt ons bestuurslid Ineke de Groot voor een jaar naar onze zusterstad. Zij gaat daar als vrijwilliger aan de slag bij de Gemeente San Carlos en zal als projectcoördinator de Groningse projecten in goede banen leiden.
Haar belevenissen zijn te volgen op haar weblog dat aan het Dagblad van het Noorden gekoppeld zal worden. Ook zal zij met enige regelmaat een bijdrage leveren aan 'De wijken rond...' in dezelfde krant.

BB 02 Ineke de Groot

Lees meer

Ro San Juan treurt om overlijden Gabriel Aguirre

13 juli

Afgelopen weekend bereikte ons het trieste bericht dat Gabriel Aguirre op 50 jarige leeftijd aan een hartaanval is overleden. Reanimatie in het ziekenhuis mocht niet meer baten.

NA 2010 Gabriel 2
Links: Gabriel tijdens een optreden ter ere van zusterstad Nürnberg

Gabriel was een veelzijdige en betrokken persoon. Hij schilderde en zong in het Sancarleense trio 'Los Cachurinos', omdat 'muziek hem in het bloed zat', maar hij was ook zeer actief op politiek gebied.
Sinds zijn 16e was hij lid van het Sandinistische FSLN. Van 1984 tot 1990 was hij de jongste gedeputeerde. Hij werke een aantal jaar voor de Gemeente San Carlos op het gebied van milieu en duurzaamheid, waarbij hij de menselijke factor niet uit het oog verloor. Op het moment van zijn overlijden was hij Secretaris van Propaganda en Communicatie van de FSLN.

Lees meer

Stedenband gastheer Europese partners en San Carlos

29 januari

De Stedenband bereidt zich op dit moment voor op de komst van een Sancarleense delegatie en de Europese zustersteden van San Carlos.
Van 14 tot en met 20 februari zullen de Sancarleense burgemeester Jhonny Gutiérrez en de directeur Locale Economische Ontwikkeling, Alejandro Chamorro, te gast zijn in Groningen.
De eerste periode van het bezoek staat in het teken van de verschillende projecten en activiteiten die in het kader van de Stedenband worden uitgevoerd. Zo zijn er ontmoetingen met het Netwerk San Carlos en de dienst RO/EZ over de wijk Linda Vista 2 en het Grondbedrijf.

Lees meer

Delegatie moe, maar veilig terug van inspirerend werkbezoek!

04 december

Vandaag is de Groninger delegatie, die vanaf 24 november jl. een werkbezoek bracht aan San Carlos, veilig teruggekeerd in Groningen.
Er zijn vruchtbare ontmoetingen geweest op het gebied van gemeentefinanciën, strategische planning, moedersterfte, de ontwikkeling van toerisme en (beroeps)onderwijs. Ook is er veel aandacht besteed aan de mogelijkheden voor economische ontwikkeling en kansen op de arbeidsmarkt voor Sancarlenen.
De gehele reis is de delegatie in gezelschap geweest van de Nederlandse Ambassade. Eerst in de personen van het Hoofd Ontwikkelingssamenwerking Hans Wessels en gezondheidsdeskundige Maria Largaespada. Later in het bezoek voegde Ambassadeur Lambert Grijns zich bij de delegatie. Zowel de Groninger delegatie als de Ambassade en de Gemeente San Carlos hebben de reis als inspirerend en zinvol ervaren!

Lees meer

Groningen brengt werkbezoek aan San Carlos

05 november

Van 24 november tot en met 4 december brengt een Groninger delegatie een werkbezoek aan Nicaragua. De delegatie bestaat uit in totaal acht personen. Drie daarvan reizen op de 24e naar Managua om daar met de Nederlandse Ambassade en verschillende organisaties te praten over de mogelijkheid van een project op het gebied van moedersterfte.
Op 26 november volgt de rest van de delegatie. Op de agenda in Managua staan gesprekken met de Ambassade, het Nicaraguaanse kantoor van het Landelijk Beraad (LBSNN) en met SNV Nicaragua.

NA 2009 RdA 15
luchtfoto van de vernieuwde Malecón (boulevard)

Tijdens het bezoek aan San Carlos komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • de situatie op het gebied van moedersterfte
  • de oprichting van het grondbedrijf en de ontwikkeling van volkshuisvesting
  • de mogelijkheden voor het oprichten van een talenschool
  • het verder ontwikkelen van activiteiten op het gebied van basis- en middelbaar onderwijs
  • sport
  • de oprichting van een microkredietfonds voor plattelandsvrouwen
  • waterzuivering
  • economische ontwikkeling, werkgelegenheid en arbeidsparticipatie
  • de ontwikkeling van ecotoerisme

In oktober werd een deel van het Ruta del Agua project, op het gebied van ecotoerismeontwikkeling door president Ortega officieel geopend. De delegatie zal een dag in het kader van dit project doorbrengen in San Carlos.

NA 2009 inauguratie 1
een geestelijke zegent de werken in het kader van Ruta del Agua

Lees meer

Microkredietfonds dankzij gulle gever!

16 september

Nog dit jaar gaat de Stedenband in San Carlos aan de slag met het opzetten van een microkredietfonds voor vrouwen in de rurale gebieden. In het project werken we samen met de Gemeente San Carlos.

Op dit moment zijn er in San Carlos verschillende microkredieten beschikbaar. In de stadskern loopt een project dat zich specifiek richt op vrouwen die een onderneming willen starten. Analoog aan dit programma willen we kleine kredieten mogelijk maken voor vrouwen in de plattelandsgebieden.  Het fonds zal een revolverend fonds worden. Met de terugbetalingen kunnen er weer nieuwe kredieten verstrekt worden. Daarnaast is er geld voor scholing aan de vrouwen die een krediet ontvangen.

Het Groninger microkredietfonds kan opgericht worden omdat we vijf jaar lang een speciaal hiervoor geoormerkte donatie van € 7000 zullen ontvangen van een gulle gever. We zijn hiervoor ontzettend dankbaar!

 

Lees meer

Luchtfoto's tonen metamorfose Malecn San Carlos

11 augustus

Op deze pagina bent u al eerder foto's tegengekomen van de vele veranderingen op de Malecón (boulevard) van San Carlos, die in het kader van het Ruta del Agua-project zijn uitgevoerd.
Op 17 juli jl. werd de eerste etappe van het project officieel geopend en overgedragen aan de Gemeente San Carlos.

NA 2009 RdA 12
San Carlos voor de verbouwing van de Malecón

NA 2009 RdA 14
De Malecón na de verbouwing

 

Lees meer

Ruta del Agua activiteiten op Solentiname en in Los Guatusos

09 juli

Na de mooie beelden die wij eerder ontvingen (zie bericht hieronder) van de vernieuwde boulevard in San Carlos, kregen we vandaag foto's van andere werkzaamheden in het kader van het Ruta del Agua project.
In Los Guatusos, het reservaat dat tot de gemeente San Carlos behoort, werd er een nieuw migratiekantoor gebouwd. Op het grootste eiland van Solentiname, Mancarrón is er een VVV-kantoor gebouwd en werden er wandelpaden aangelegd. Ook op het eiland San Fernando zijn er nieuwe wandelroutes gemaakt.

 NA 2009 RdA 9
VVVkantoor op Solentiname

NA 2009 RdA 10
Wandelpaden op Mancarrón en San Fernando

NA 2009 RdA 11
Migratiekantoor in Los Guatusos

Lees meer

Nieuwe beelden Malecn!

07 juli

Zoals u al eerder heeft kunnen lezen op deze site, wordt er hard gewerkt aan de Malecón (boulevard) van San Carlos.
In het kader van het project Ruta del Agua wordt onder meer de infrastructuur, waaaronder ook de inrichting van de Malecón, aangepakt om San Carlos zo toegankelijker te maken voor toerisme.

NA 2009 malecon RdA 7
Eén van de nieuwe kiosken

NA 2009 malecon RdA 5
Nieuw wandelpad en nieuwe kademuur

NA 2009 malecon RdA 6
Detail van de kademuur en groenzone

NA 2009 malecon RdA 8
Detail van de malecón

 

Lees meer

Volg de avonturen van Marijke in San Carlos!

24 juni

Op 18 juni is Marijke den Arend, studente Internationale Organisaties en Betrekkingen, aangekomen in San Carlos. Zij zal daar vier maanden stage lopen voor de Stedenband en onderzoek doen in het kader van haar studie.

Je kunt al haar belevenissen volgen op haar weblog: www.maraik.reismee.nl

Lees meer

Project Ruta del Agua in volle gang

23 april

In het kader van de ontwikkeling van toerisme in de regio Río San Juan wordt sinds 2006 het project Ruta del Agua uitgevoerd. Het doel is het ontwikkelen van een duurzame, culturele en historische route langs de gehele rivier de San Juan met daarbij nadrukkelijk oog voor de rijke flora en fauna die het gebied kent. Het project zal grote impact hebben op de economische ontwikkeling van de regio.

Op dit moment wordt er gewerkt aan de verbetering van de boulevard in San Carlos. We ontvingen uit San Carlos een aantal foto's van de werkzaamheden.

NA 2009 malecon RdA 1

NA 2009 malecon RdA 2

Lees meer

Burgemeester San Carlos bedigd

26 januari

Op 14 januari jl. werd de nieuwe burgemeester van San Carlos, Jhonny Gutiérrez, beëdigd. Hij werd in november 2008 door een meerderheid van de Sancarleense bevolking gekozen, hoewel de overwinning, zoals meestal in San Carlos, nipt was: hij kreeg ca. 300 stemmen meer dan zijn tegenstander van de liberale PLC. Jhonny Gutiérrez vertegenwoordigt de sandinistische partij FSLN.

NA 2009 01 Jhonny Gutierrez
Jhonny Gutiérrez tijdens een bezoek aan de Euroborg,
december 2008

 

Lees meer

Bouw van markthal vordert gestaag

04 september

De markthal in San Carlos, die in november 2006 grotendeels werd verwoest door brand, wordt op dit moment herbouwd. San Carlos houdt ons via foto's op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden.

Lees meer

Bouw van nieuwe markthal in volle gang!

28 juni

In november 2006 brandde een groot deel van de markthal in San Carlos af. Een strop voor veel kleine handelaren, voor wie de markt hun enige inkomstenbron is.

Lees meer

Gemeente Groningen steunt herbouw markt San Carlos

24 april

Op woensdag 18 april jl. ontving voorzitter Gerrit Zock van de Stedenband een cheque uit handen van wethouder De Vries voor de herbouw van de markt in San Carlos. De cheque heeft een waarde van € 15.385,- en zal via het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland Nicaragua (LBSNN) worden verdubbeld.

Lees meer

San Carlos wint prijs voor schoonste gemeente

12 februari

De Vereniging van Gemeenten van het Stroomgebied van Río San Juan (Amucrisan) organiseerde onlangs een wedstrijd met als thema: 'Schone Gemeente, Gezond Meer'. San Carlos diende het afvalproject in en won hiermee de eerste prijs.

Lees meer

Nederlandse Ambassade steunt markt San Carlos na brand

19 december

Op 26 november heeft er in de markthal van San Carlos een flinke brand gewoed. De brand verwoestte 31 marktplaatsen, bijna de helft van het totaal.

Lees meer

Nieuw gemeentebestuur treedt aan in San Carlos

03 februari

Op 17 januari is in San Carlos het nieuwe gemeentebestuur geïnaugureerd.
Marisol Mcrea is de opvolger van burgemeester Luis Coronel.

Lees meer

Inauguratie nieuwe burgemeester en raad San Carlos

07 januari

Vanaf volgende week kunt u op deze pagina meer lezen over de inauguratie van de nieuwe burgemeester en raad van San Carlos, die rond half januari plaats zal vinden. Op 7 november jl. werden er in Nicaragua lokale verkiezingen gehouden. De Sandinistische kandidaat voor het burgemeesterschap, Marisol Mcrea, heeft de verkiezingen gewonnen en zal de huidige burgemeester Luis Coronel, van dezelfde partij, opvolgen.

7 januari 2005

Vorderingen sportproject in Nicaragua

24 oktober

Momenteel zitten er drie studenten uitgezonden via de Stedenband Groningen – San Carlos en ISOP in San Carlos. Ze houden zich onder andere bezig met de continuering en verbetering van het sportproject ter plaatse. Nicole van Haandel doet ons een tussentijds verslag.

 

Lees meer

Plagen teisteren zusterstad San Carlos

26 juni

Eendagsmuggen, ratten op het platteland die de oogst opeten, regelmatige uitval van electriciteit en water; dat zijn de plagen die op dit moment onze zusterstad San Carlos in Nicaragua teisteren.

Lees meer