Kunst & Cultuur

Op het gebied van Kunst & Cultuur heeft de Stedenband geen vaste agenda, op ons filmevenment Cineragua na.

Kunst als thema is soms wat omstreden. De vaak gehoorde kritiek is dat veel Nicaraguanen aan het eind van de dag niet eens voldoende geld hebben om hun gezin eten te geven. Waarom zou je dan bezig zijn met zoiets ‘verhevens’ als kunst?
De Stedenband deelt die mening niet. Wij vinden kunst juist een prachtige vorm om de rijkdom van Nicaragua en haar volk te laten zien. Het delen van kennis op dat gebied is niet alleen leerzaam, maar vooral ook heel leuk en aantrekkelijk, dat hebben de muurschilderbrigades van de afgelopen jaren wel bewezen.
In Nicaragua zelf speelt kunst ook een belangrijke rol. We zien dat bijvoorbeeld weerspiegeld in de eeuwenlange traditie van het muurschilderen, het houtsnijambacht en de primitieve schilderkunst op de eilandengroep Solentiname, de vele muzikanten die het land telt, het diverse theater en de poëzie. In Nicaragua is er zelfs een spreekwoord dat zegt: Hier is iedereen dichter tot het tegendeel bewezen is.

Cineragua

Elk jaar organiseren we een filmavond waar films uit of over Nicaragua worden vertoond. Op deze manier willen we een breed publiek kennis laten maken met Nicaragua en haar inwoners.
Cineragua vindt meestal in februari of maart plaats.
In 2017 is dat op donderdag 23 maart.

Kunstworkshops

Wat minder regelmatig organiseren we kunstworkshops. Belangstellenden kunnen zich inschrijven voor een 4 uur durende workshop, gegeven door een Nicaraguaanse of Groningse kunstenaar.
Hier staan schilderkunst en sieraden maken centraal.
De eerstvolgende workshop is op zaterdag 4 maart 2017.

Exposities

Door de jaren heen hebben we diverse exposities georganiseerd, zowel van schilderkunst, drukkunst als fotografie.
De eerstvolgende expositie, in 2017, is van filmmaker en fotograaf Koen Suidgeest.
In 2010 maakte hij de film ‘Karla’s Arrival’ over jonge straatmoeders in Managua. In 2016 is hij terug gegaan naar Nicaragua om te kijken hoe het nu met de moeders en hun kinderen is. Dit heeft hij in beeld gebracht in een fotoreeks, waarvan er een aantal te zien is in Groningen.

Muurschilderbrigades

Op verschillende locaties (scholen, buurthuizen) in Groningen zijn er, in samenwerking met Nicaraguaanse kunstenaars, muurschilderingen gemaakt.
Voor kinderen is dit een bijzondere manier om te leren samenwerken in een groter geheel en te leren van en over andere culturen.