Cineragua

>> 23 maart 2017

Voor de vijfde keer alweer organiseren we Cineragua, een filmavond met (korte) films of documentaires uit Nicaragua en de regio.
Op deze lustrumeditie staan er twee films centraal: de korte film La Siesta uit Nicaragua en Agua Fría de Mar, die zich afspeelt in buurland Costa Rica.

?? ??????, ????? ?????????? (????????? ????)
Een oudere westerse vrouw sluit Managua (opnieuw) in de armen. In de Nicaraguaanse hoofdstad stapt ze op een ochtend in een auto met chauffeur. Wat volgt is een toer langs de trekpleisters: de oude kathedraal en de kleurrijke boulevard aan het Meer van Managua, die we ook terugzien in archieffilmpjes. Dan duikt de oude liefde van de vrouw op: denkt ze met weemoed terug aan hem? Of is dit alles juist een lofzang op De Bruid van Xolotlán, zoals Managua ook wel wordt genoemd? U mag het zelf invullen in deze weemoedige doch mysterieuze zoektocht.
10 minuten, Engelse ondertitels

???? ??í? ?? ???, ??? ?á????? (????? ???? ????)
Agua fría de mar (Het koude zeewater) werd in 2010 bekroond met de prestigieuze Tiger Award op het Internationaal Film Festival Rotterdam. In dit dromerige speelfilmdebuut van de Costa Ricaanse filmmaker Paz Fábrega (1979) staan twee vrouwen centraal: aan de rand van het regenwoud viert de zevenjarige Karina de kerstvakantie met haar familie, in een eenvoudig tentenkamp aan zee. Even verderop in de heuvels verblijft de depressieve 21-jarige Mariana met haar vriend Rodrigo in een hotel.
Aan het begin van de film ontmoeten de twee elkaar bij toeval, in het holst van de nacht. Vervolgens wordt telkens geschakeld tussen de twee leefwerelden van de twee hoofdpersonen. Fábrega gebruikte voor haar film uitsluitend amateuracteurs die overtuigend acteren in het paradijselijke Costa Ricaanse kustgebied. Daar hebben de deinende golven een bijkans hypnotiserende werking. Tegelijkertijd geeft de film ook een eigentijds beeld van Midden-Amerika, met net als in buurland Nicaragua grote verschillen tussen arm en rijk.
80 minuten, met Nederlandse ondertitels

Datum: donderdag 23 maart 2017
Locatie: Groninger Forum, Hereplein 73
Aanvang: 20 uur
Prijs: € 9 per ticket
Tickets kunnen gekocht worden aan de kassa van Groninger Forum of via hun website. www.groningerforum.nl

Tijdens Cineragua hebben we ook een loterij met leuke prijsjes. Een lootje kost €1 en is op de avond zelf te koop.

Cineragua wordt ook dit jaar mede mogelijk gemaakt door Jansen Mb.