Dichtershoek – Ernesto Cardenal

>> 3 maart 2020

Afgelopen zaterdag 29 februari overleed Ernesto Cardenal op 95-jarige leeftijd. Dichter, priester en revolutionair. Hij zette zich in voor het volk van Nicaragua en liet zijn stem horen als hij misstanden zag, ook in de regio.
In ons nieuwsbulletin ¡Enlace! besteden we altijd aandacht aan schrijvers uit Nicaragua die voor het land en de internationale literatuur belangrijk zijn of zijn geweest. Natuurlijk kan Ernesto Cardenal in die reeks niet ontbreken.
In ons decembernummer van 2019 schreef Hub Hermans over het gedicht ‘Gebed voor Marilyn Monroe’. In onze komende editie van de ¡Enlace! die in april 2020 zal verschijnen, staat wederom een gedicht van Cardenal centraal. En ook later dit jaar, als eerbetoon aan deze bevlogen man, zal Ernesto Cardenal centraal staan. Dan kijken we vooral naar zijn tijd in en invloed op Solentiname, de plek waar nog steeds zijn kerk staat. Het is voor ons een speciale plek, en niet alleen omdat het magische Solentiname onderdeel uitmaakt van de gemeente San Carlos.