Herbestemming U$ 38 miljoen door EU in verband met COVID-19

>> 26 mei 2020

De Europese Unie liet donderdag 21 mei weten dat ze een herbestemming van gelden hebben vastgesteld in de samenwerking met Nicaragua in het kader van de strijd tegen COVID-19. Het gaat om een bedrag van U$ 38 miljoen. Doel is te zorgen dat het land direct voldoende middelen ter beschikking heeft om de pandemie het hoofd te bieden. Het bedrag, dat als onderdeel van een steunpakket voor 2014-2020 al was gegarandeerd, wordt uit minder urgente gebieden weggehaald om zo prioriteit te kunnen geven aan de sectoren die zich bezighouden met Coronaviruspreventie, zegt agentschap EFE.

‘We zijn er trots op, bijvoorbeeld, dat de EU voor de eerste keer drinkwater in de gemeenschappen van Bilwi of de bergen van Chontales kan bieden om er voor te zorgen dat zoiets simpels en noodzakelijks als handen wassen mogelijk wordt’, zegt de Ambassadeur van de EU in Nicaragua, Pelayo Castro, in Managua.

Volgens de EU is haar samenwerking met betrekking tot de pandemie in Nicaragua gericht op ‘het gemakkelijker maken van de toegang tot hygiëne, water en sanitaire middelen, het verminderen van de sociale en economische gevolgen, het verminderen van de armoede, inclusief zorgen voor voedselzekerheid, het stimuleren van productie in de rurale zones, en toegang tot onderwijs’.

De EU kondigde de versnelling aan van het integrale sectorale programma voor water en sanitatie van Nicaragua (PISASH), dat wordt uitgevoerd door het Spaanse Agentschap voor internationale ontwikkelingssamenwerking (AECID), onder auspiciën van de Europese Bank en de Europese Unie, in Acoyapa (centrum) ), Bilwi (Caraïben), Bluefields (Caraïben), Masaya (Pacific) en Santo Tomás (midden). De EU geeft, met steun van Duitsland, prioriteit aan de toegang tot drinkwater in Granada (Pacific) en het droge corridorgebied, een strook die loopt van het noorden van het Meer van Nicaragua tot de grens met Honduras.

Ook zal er getracht worden de productie van basisgranen voor de meest kwetsbare families te versnellen via het programma  BOOST (reactivering van de economie op het platteland en de stadsrand) dat wordt uitgevoerd door het Wereldvoedselprogramma (WFP). Ook is de schoolmaaltijd een prioriteit, en wordt er nadruk gelegd op de projecten voor plattelandsontwikkeling “Proderul” en “Bovinos”, die kleine boeren in de departementen Chontales (midden) en Río San Juan (zuidoosten) ondersteunen.

Een deel van de herbestemde gelden zal ingezet worden voor het ondersteunen van werknemers van micro-ondernemingen met economische problemen, en voor gezondheidszorg en onderwijs voor kwetsbare groepen.

Bron: Carta Bodan, 22 mei 2020