Duurzaam toerisme

San Carlos ligt voor de meeste reizigers niet op de traditionele toeristische route langs de pacifische kust, en door de geografische ligging is onze zusterstad nog steeds door vele reizigers niet ontdekt.
San Carlos trekt avontuurlijke toeristen, mensen die op zoek zijn naar een authentieke ervaring en in contact willen komen met het ‘echte’ Nicaragua. Naast het culturele aspect, heeft vooral de natuurlijke omgeving een fascinerende aantrekkingskracht op veel reizigers.
Door de centrale ligging tussen verschillende natuurlijke attracties is San Carlos een soort knooppunt en tussenstop voor natuurliefhebbers. De regio heeft op dit gebied veel te bieden, maar het toeristische potentieel van San Carlos wordt nog niet optimaal benut.
Vanuit de Stedenband willen we een impuls geven aan een betere benutting van het al bestaande aanbod; natuurlijk altijd in samenwerking met lokale partners.

Voor het aankomende jaar zijn er drie hoofdthema’s.
Als eerste is het erg belangrijk om betrouwbare en actuele informatie online ter beschikking te stellen. Tegenwoordig plannen de meeste toeristen hun reis op basis van online informatie, maar over San Carlos en omgeving is weinig te vinden, vooral als je zoekt in een andere taal dan de Spaanse.
We beginnen gewoon bij onszelf en zullen proberen via onze site de meest recente informatie beschikbaar stellen.

Het tweede speerpunt is het initiëren van een verzamelwebsite van lokale ondernemers in San Carlos. Zoals gezegd zijn er al veel toeristische initiatieven in San Carlos, maar een site waar deze allemaal te vinden zijn, is er nog niet.
Door lokaal een goede site te realiseren, kan de informatie constant up-to-date gehouden worden en wordt het gehele aanbod in één oogopslag duidelijk.

Het derde onderdeel is gericht op toeristen die hun weg naar San Carlos al gevonden hebben. Deze willen we graag de mogelijkheid bieden meer in contact te komen met de lokale bevolking. Een regelmatige bijeenkomst van toeristen en lokale bewoners in een zogenaamd ‘Taalcafé’ zal, zo verwachten we, een win-win situatie opleveren. Immers in San Carlos vormen de beperkte kennis van de Engelse taal en de weinige mogelijkheden om het spreken ervan te oefenen een probleem. Toeristen daarentegen spreken over het algemeen een aardig woordje Engels, maar voor hen is het vaak weer moeilijk om in contact te komen met de lokale bevolking, mede omdat de Spaanse taal een obstakel kan vormen. Door een platform te creëren waar Sancarlenen en toeristen elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten, worden twee problemen tegelijkertijd aangepakt. Daarnaast helpt deze interculturele uitwisseling bij het ontwikkelen van meer inzicht in en respect voor elkaars culturen.

Door San Carlos duidelijker op de kaart te zetten en het toeristisch potentieel verder te ontwikkelen, zal de lokale economische ontwikkeling gestimuleerd worden en creëren we werkgelegenheid.