Seksuele Diversiteit

‘Sociaal elkaars gelijken, anders in vrijheid!’, is de slogan van Modiversex, de belangenorganisatie voor Seksuele Diversiteit en Mensenrechten in San Carlos.

Modiversex is dé organisatie in San Carlos die voor de Stedenband essentieel is om de rechten van de LGBTI+gemeenschap in onze zusterstad te verbeteren. Een groep mensen met veel lef, creativiteit, motivatie en energie. Dat is zeker nodig voor dit thema. Als het gaat om vrijheid in seksuele oriëntatie heeft San Carlos nog een lange weg te gaan. Er is veel discriminatie en stigmatisering en ook geweld tegen LGBTI-ers komt voor.
Door zichtbaar te zijn in de samenleving probeert Modiversex de bewustwording onder de bevolking te vergroten en de vrijheid te bevorderen.

In Groningen proberen we met een werkgroep die bestaat uit het Discriminatie Meldpunt Groningen,  Platform LGBT Groningen en het COC Groningen/Drenthe mee te denken in het verwezenlijken van de planen van Modiversex. Dit doen we in nauwe samenwerking met Erlangen, de Duitse zusterstand van San Carlos. Het huidige project van Modiversex bestaat uit drie fasen:

  1. Presenteren van het project aan de bevolking door voorlichting op scholen, het vormen van hulp- en steungroepen en presentaties op markten;
  2. Mediacampagne met radiospotjes, folders en ook het jaarlijks organiseren van de Gay Pride;
  3. Anti-pest campagne op scholen en het agenderen van LGBT-vraagstukken bij de politiek en beleidsmakers.

Daarnaast is Modiversex al enige tijd bezig met de aanvraag voor een rechtspersoonlijkheid, zodat zij zich in Nicaragua ook als officiële entiteit kunnen presenteren en fondsen kunnen werven. Dit proces loopt via het nationale parlement, waar de goedkeuring tot op heden wordt tegengewerkt door een van de parlementsleden. We hopen dit in 2017 te kunnen verwezenlijken.

We vinden de activiteiten van Modiversex een prachtig èn belangrijk thema waarbij er een warme samenwerking is tussen Modiversex in San Carlos, Erlangen in Duitsland en Groningen in Nederland. Hoe internationaal wil je het hebben!