Gallo Pinto

Het meest gegeten gerecht in Nicaragua is de zgn. Gallo Pinto (letterlijk ‘gespikkelde haan’). Het kan als ontbijt gegeten worden, maar ook tussen de middag of ‘s avonds.

Benodigdheden
rijst (geen snelkookrijst of zilvervliesrijst!)
bruine bonen (gedroogd)
ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook
paprika, in blokjes
bakolie
zout

Bereiding
Was de benodigde hoeveelheid rijst goed, tot het water helder blijft. Snij de ui en paprika in stukjes. Neem een grote braadpan en doe hier wat olie in. Verhit de olie en doe dan de rijst in de pan. Blijf roeren tot de rijst gelig wordt. Doe er dan water bij tot de rijst net onder staat. Doe de deksel op de pan en kook de rijst nu ongeveer 20 minuten tot die droog staat. Schep de rijst om en laat afkoelen.
Was de bruine bonen en kook ze samen met de knoflook tot ze gaar zijn. Laat ze afkoelen.

Net voor het eten doe je olie in een pan. Bak daarin de paprika en een ui tot die glazig is. Doe evenveel rijst als bonen in de pan erbij en bak dit op terwijl je regelmatig blijft roeren.

Eet smakelijk!

Iets lezen over de geschiedenis van Gallo Pinto? Marrigje Meijer schreef er een verhaal over.