Stedenband overleeft raadsmotie tot opheffing
De gemeenteraadsfractie van het CDA diende schriftelijke vragen in bij het College voor het vragenuur van 27 oktober. De partij vroeg of het College het met hen eens was dat de Stedenband met San Carlos afgeschaft moest worden.
De partij was van mening dat, in het licht van de politieke ontwikkelingen in Nicaragua en het feit dat we zelf in ons jaarverslag hadden gemeld dat ons werk in San Carlos steeds moeilijker werd, de gemeente de Stedenband zou moeten opheffen. Samenwerken met een dictatuur was niet wat de gemeente zou moeten willen. Daarnaast vond het CDA dat de Stedenband de verbinding, die in onze geschiedenis altijd zo belangrijk was, uit het oog verloren was. Wat volgde was een, voor ons doen, behoorlijk ‘perscircus’; alle lokale media doken op het nieuws. Gelukkig kregen we uitgebreid de ruimte om te reageren en ons werk, ons standpunt en de situatie in Nicaragua toe te lichten.
De reactie van het College in het vragenuur was voor ons ook positief: de wethouder die het woord voerde, zag geen reden om de Stedenband stop te zetten. We werken immers van bevolking tot bevolking, doen projecten via NGO’s en werken niet samen met de overheid. Ook in Groningen organiseren we projecten en activiteiten; de Stedenband is namelijk een band tussen beide steden en focust zich daarom niet alleen op San Carlos.
Ondanks de reactie van het College dienden CDA en Stadspartij 100% Groningen, tijdens de begrotingsvergadering van de Gemeenteraad op 9 november, een motie in om alle stedenbanden die een band hebben met landen met dubieuze regimes (Nicaragua, Rusland, China) stop te zetten. Rond half 11 ‘s avonds viel het verlossende woord: we konden door! In totaal 30 raadsleden stemden tegen de motie en 13 voor.
We zijn ontzettend blij met en dankbaar voor de steun van de raad en met het feit dat we onze bijzondere relatie mogen voortzetten, ook in 2023!