‘Het werken met kinderen geeft zoveel voldoening!’

Stagiaire aan het woord – Melanie Luijckx

 

Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Melanie, 22 jaar oud, woonachtig in Groningen en daar studeer ik ook aan de ALO op de Hanzehogeschool. Ik ben vijf maanden naar San Carlos toe geweest om sportlessen te verzorgen.

Waarom heb je ervoor gekozen om via de Stedenband Groningen-San Carlos stage te lopen?
Ik hoorde dat Nicaragua een mogelijkheid was en dit leek mij een leuke uitdaging! Ik wou namelijk graag in het Spaans lesgeven en dus niet op een internationale school. Na wat navragen kwam ik uit bij de Stedenband.

Wat verwachtte je van tevoren toen je naar San Carlos ging?
Ik wist eerlijk gezegd helemaal niet wat ik kon verwachten, dat maakte het best een beetje spannend!

Wat heb je tijdens je stage gedaan?
Ik heb op verschillende scholen gymlessen gegeven en heb daarnaast naschoolse-activiteiten zoals volleybal en zwemlessen verzorgd. Als laatste heb ik een sportprogramma voor speciaal onderwijs ontwikkeld waarin ik met kinderen met een motorische handicap ging sporten.

Hoe is het om in een land als Nicaragua stage te lopen?
Uitdagend maar vol voldoening. Zelfs als je de taal spreekt loop je tegen een kleine taalbarrière aan en er is een klein cultuurverschil waar je enorm aan moet wennen (mensen komen rustig een half uur te laat, haha)! Het werken met kinderen geeft echter zo veel voldoening en enthousiasme dat die kleine probleempjes in het niets lijken te vallen!

Zijn er veel verschillen tussen Nederland en Nicaragua?
Ja tuurlijk, je staat opeens buiten op een schoolplein waar ook elke andere klas rond kan lopen én kinderen zijn helemaal niet gewend aan de Nederlandse manier van lesgeven. Daarnaast heb je bijna geen materialen en wordt het dus veel creatiever werken. Je merkt heel snel hoe verwend wij in Nederland eigenlijk zijn met het lesgeven.

Zijn er momenten in de periode in San Carlos die je niet meer snel zult vergeten?
Ik denk het gehele verblijf. Ik heb zulke bijzondere vriendschappen gesloten en geleerd van nieuwe situaties die in Nederland nooit voor zouden kunnen komen. Bijvoorbeeld dat je alleen hoepels als materialen hebt of dat het heel normaal is dat kinderen eten tijdens de gymles. Ook komen er verkopers langs tijdens de les om lolly’s aan kinderen te verkopen. Daarnaast is er ook een lessenreeks schaken tijdens de gymles!

Wat heb je voor geleerd tijdens je stage?
Creativiteit en GEDULD, haha. Vooral dat laatste is heel erg op de proef gesteld!

Zou je weer terug willen naar San Carlos?
Ja, maar meer om mensen weer terug te zien. Ondanks dat het een hele mooie tijd was, zou ik niet terug gaan om les te geven.

Als je je tijd in San Carlos in een paar zinnen zou samenvatten, hoe zou dat dan zijn?
‘And then I realized, adventures are the best way to learn.’