‘Ik voel me echt een onderdeel van de familie.’

Stagiaire aan het woord: Anita Velink

 

Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Anita Velink, 24 jaar en ik studeer Geneeskunde in Groningen. Ik loop momenteel mijn combistage, dus sociale Geneeskunde en Tropengeneeskunde, in San Carlos. Ik woon inmiddels alweer dik een maand hier.

Waarom heb je ervoor gekozen om via de Stedenband Groningen-San Carlos coschappen te lopen?
Ik heb ervoor gekozen omdat ik het fijn vind dat er een goede relatie is tussen San Carlos en Groningen. En Ineke die hier woont, kan veel ondersteuning bieden, mocht dat nodig zijn. Verder zijn er al meerdere coassistenten hier geweest, waarvan ik veel positieve verhalen gehoord had.

Wat verwachtte je van tevoren toen je naar San Carlos ging?
Dit is mijn eerst bezoek aan Centraal-Amerika en dus ook aan Nicaragua. Mijn verwachtingen van het land zelf waren vooral gebaseerd op research en vakantiefoto’s en verhalen van mijn zus. Wat betreft de stage verwachtte ik dat het ziekenhuis en de omstandigheden heel anders zouden zijn dan in Nederland en dat klopt ook zeker!

Wat doe je op dit moment tijdens de coschappen?
Ik heb op dit moment net een aantal weken in het Centro de Salud (Gezondheidscentrum) erop zitten en nu loop ik een weekje stage in een Puesto de Salud (Gezondheidspost) en daarna ga ik ook nog een week naar de eilandengroep Solentiname om daar een week stage te lopen in de Puesto. Dit doe ik om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van het gezondheidssysteem in Nicaragua. Ik kan meekijken met de consulten die gedaan worden en deze ook deels zelf voeren. Verder kan ik (delen van) het lichamelijk onderzoek doen. Het schrijven en administratief werk is natuurlijk moeilijk voor mij in het Spaans, dus daar probeer ik mee te oefenen. Verder heb ik af en toe meegedaan met huis-aan-huis bezoeken, om preventieve vaccinaties, onderzoeken en antiparasietmedicatie uit te delen. Dit vond ik zelf heel leuk om mee te maken.

Hoe is het om in een land als Nicaragua coschappen te lopen?
Naast uiteraard de taalbarrière, merk je ook echt wel veel cultuurverschillen. Ik vind dat zelf heel interessant en leuk om te ervaren, maar soms heb je ook echt wel eens momentjes dat je denkt: ‘dit kan eigenlijk echt niet!’ Er zijn toch heel andere standaarden als het gaat om privacy en steriel werken. Consulten zijn vaak niet in een afgeschermde ruimte en ik heb ook al een paar kakkerlakken gespot in het ziekenhuis.

Zijn er veel verschillen tussen Nederland en Nicaragua qua gezondheidszorg?
Zeker! De mensen krijgen hier in Nicaragua gratis gezondheidszorg, dus ze hoeven niks te betalen voor de consulten en de medicatie (hoewel wat er niet beschikbaar is in de apotheek van het ziekenhuis of de Puestos  wel gewoon gekocht moet worden). De behandeling van veel ziektes is anders dan in Nederland. Zo wordt er bijvoorbeeld meer antibiotica uitgedeeld. Verder worden patiënten hier ook anders behandeld dan bij ons. Vaak moeten ze heel lang wachten en vindt het consult daarna plaats naast een bed met een andere patiënt. Tenslotte is het ook voor de artsen en de studenten hier heel anders, zo zijn de diensten hier 36 uur, zonder extra vrije dag, en mag je na 4 dagen weer een dienst draaien. Verder merk je gewoon op veel vlakken dat er in Nederland een stuk schoner gewerkt wordt.

Zijn er al momenten in de periode in San Carlos die je niet snel meer zult vergeten?
Zoals gezegd vond ik de huisbezoeken heel leuk! Heel interessant om bij iedereen even binnen te kijken en te zien hoe de mensen hier leven in San Carlos. Verder is vooral ook mijn tijd bij de familie hier heel bijzonder. Ik voel me echt een onderdeel van de familie tussen mijn talloze neven en nichten. Ik vier binnenkort ook mijn verjaardag hier, dus ik ben heel benieuwd hoe dat gaat zijn.

Wat heb je al geleerd tijdens je coschappen?
Ik heb vooral veel geleerd van de verschillen die er zijn tussen het Centro de Salud en ziekenhuis hier en die in Nederland. Hier zijn minder mogelijkheden voor verder onderzoek, zoals bijvoorbeeld beeldgeving, zodat er hier meer met een klinische blik wordt gekeken en gediagnostiseerd.  Ook voor het monitoren van patiënten zijn minder mogelijkheden, dus ook dat wordt meer met de hand gedaan. Daarnaast kom je hier natuurlijk in aanraking met andere ziekten of aandoeningen dan in Nederland. Zo komen er verschillende tropische ziekten voorbij en zijn ook slangenbeten geen uitzonderingen.

Zou je weer terug willen naar San Carlos?
Ik voel me hier zeker thuis, ik ben dol op mijn gastfamilie. Mijn gastmama heeft zo’n 80 neven en nichten, dus er zijn altijd wel een paar extra mensen in huis. Verder heb ik ook veel leuke contacten in het ziekenhuis en in San Carlos. Ik zou dus zeker nog een terug willen komen om ze op te zoeken. Daarnaast heeft Nicaragua ook heel veel mooie natuur en steden om te bekijken!

Als je je tijd in San Carlos in een paar zinnen zou samenvatten, hoe zou dat dan zijn?
Ik heb de volgende quote ooit ergens gelezen: ‘Van tropische ziekten kan men genezen, van de tropen nooit.’ Ik weet zo niet van wie deze quote is, maar hij is blijven hangen en ik vind hem wel bij deze stage passen. Deze ervaring hou je namelijk voor altijd bij je!