‘Door het krediet zijn we groter gaan denken.’

Aleyda Espinoza Laguna, onderneemster uit het Microkredietproject

De Stedenband voert al vele jaren het microkredietproject EmprendeMujer uit in San Carlos. NGO ASODELCO is de uitvoerder van dit mooie project.
In november en december 2019 interviewde Ineke de Groot, onze contactpersoon in San Carlos, tien vrouwen uit dit project en stuurde ons de interessante resultaten. Muriël Duindam bewerkte de resultaten tot korte verhalen.

‘Mijn naam is Aleyda Espinoza en ik ben 26 jaar. Ik ben alleengaand en heb geen kinderen. Ik woon in La Venada.

Ik hoorde voor het eerst over het krediet via een vriendin van me, die al gebruik maakte van de mogelijkheden bij ASODELCO.

Ik kreeg in februari 2019 het krediet, een bedrag van U$ 500. De looptijd is 18 maanden, dus in september 2020 moet het afbetaald zijn. Ik moet in twee keer terugbetalen en de eerste afbetaling is het hoogst.

Het krediet gebruik ik om kalveren, koeien, varkens en kippen te kopen, om vervolgens de producten daarvan te verkopen. Denk aan kaas, melk, eieren, room etc.
Als onderpand heb ik mijn huis, dat staat op mijn naam. Ik zit in een groep met vier andere vrouwen: familie en een vriendin.

Ik maak graag gebruik van de coach van ASODELCO. Hij geeft ons adviezen, bijvoorbeeld over hoe het kredietgeld ingezet kan worden en niet aan andere zaken besteed mag worden, en dat het belangrijk is te voldoen aan de betalingsverplichtingen, maar ook over hoe rendabel een bepaald dier is.

Of ik mijn bedrijfje zonder krediet had kunnen realiseren? Nee, want ik had niet het kapitaal om te kunnen starten en ik weet niet of ik ergens anders een krediet had kunnen krijgen. Misschien wel, maar dan waarschijnlijk een veel lager bedrag.
Ik ben dus heel blij met dit krediet, en de voorwaarden zijn goed. Je hebt de tijd om het geld voor de afbetaling bij elkaar te sparen.
Mijn inkomen is verbeterd, en ik heb ook al winst gemaakt. Daarmee kan ik weer verder werken. Mijn bedrijfje is dus misschien wel levensvatbaar na dit eerste krediet, maar een extra krediet zou wel fijn zijn, want je moet blijven investeren. Bijvoorbeeld zorgen voor voldoende gras(land), de afrastering onderhouden, de dieren inenten tegen ziektes et cetera.

Als groep zijn we door het krediet ook groter gaan denken. We verkopen nu meer, omdat we meer kunnen produceren. En dus hebben we ook meer winst.
Beslissingen over het krediet en het bedrijf neem ik zelf, maar soms overleggen we binnen de groep. We geven elkaar advies en brengen elkaar soms ook op nieuwe ideeën. Zelf studeer ik ook nog, want ik wil een apotheek beginnen; die hebben we hier nog niet in de buurt.

Het krediet heeft bijgedragen aan mijn zelfstandigheid. Ik verdien nu zelf en hoef anderen niet om geld te vragen als ik iets wil doen. Dat is voor de toekomst ook fijn: ik kan doelen stellen en omdat ik geld heb, kan ik ideeën verwezenlijken.’<<